Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så utnyttjar du det gröna skatteavdraget
Fördelar med det nya avdraget
Därför är det nya avdraget bättre än solcellsbidraget

Grönt avdrag för solceller

Få 15 % avdrag på alla kostnader för material och installation vid köp av solceller.

Det nya gröna avdraget, vill uppmuntra till installation av solceller och det blir billigare och enklare för dig att investera i grön teknik. Det nya gröna avdraget började gälla den 1 januari 2021 och ersatte det tidigare solcellsavdraget (och även det vanliga rotavdraget). 

Utnyttja det gröna skatteavdraget: Beställ solceller med installation och få 15 % avdrag på hela summan direkt vid köp; beställ laddbox med installation och få 50 % avdrag på hela summan direkt vid köp.

Så utnyttjar du det nya gröna avdraget

För att få skatteavdraget måste du både köpa och installera solceller efter 1 januari 2021. Precis som vid rotavdraget, betalar du mindre redan vid köp och företaget sköter kommunikationen med skatteverket. Du kan maximalt få ut 50 000 kronor per person och år i skatteavdrag, och det krävs att du också har betalt in minst så mycket i skatt.

Följande villkor måste uppfyllas:

  • Installationen får enbart avse den aktuella bostaden och måste vara gjord i ditt eller din förälders hushåll. Med hushåll avses:

1. Ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig.

2. En lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig. 

3. En byggnad under uppförande som ägs av dig och som när den är uppförs ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet. 

  • Installationen ska vara utförd och betald efter 1 januari 2021.
  • I det fall du inte köper materialet av det företag som utför installationen kan du enbart få avdrag för installationsarbetet.

Fördelar med det gröna avdraget

Skattelättnaden på 15 % dras av direkt vid faktureringen och underlättar för dig som konsument som inte längre behöver ansöka om att få avdrag. Det innebär att du betalar mindre redan vid köp och slipper ansöka om bidrag i efterhand. Det tidigare solcellsstödet innebar en begränsad summa varje år, och medförde att vissa konsumenter inte kunde ansöka om avdrag ifall bidraget tog slut. Från 1 januari 2021 är du nu garanterad ett avdrag så länge du uppfyller kraven.

Innan: solcellsbidrag eller rotavdrag

Investeringsstödet, eller om det ofta kallades i folkmun: solcellsbidraget, gjorde att du kunde få tillbaka upp till 20 % av din investering i solceller. Regeringen tillsatte en viss mängd pengar för solcellsstödet och beroende på hur många som sökte och den politiska utvecklingen i landet, kunde ingen garantera att du verkligen fick solcellsstöd innan det faktiskt beviljades.

Alternativet innan var rotavdrag. Rotavdraget var både enklare, snabbare och säkrare än investeringsstödet för solcellen, men ersättningsnivån var lägre. Generellt, brukade det landa på runt 9 % av den totala summan.

Många valde att ansöka om solcellsstöd, men ändå göra rotavdrag vid köp av solcellsanläggning. Om sedan solcellsstödet beviljades, var man tvungen att betala tillbaka rotavdraget, men man hade å andra sidan fått mer pengar, än vad man tvingades betala tillbaka.

OBS: Kontrollera alltid med berörda myndigheter för att få den senaste informationen runt skatteavdraget.