Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ventilation hänger ihop med ditt hus energiförbrukning. Med rätt system kan man spara energin i huset, trots att man har god ventilation.
I artikeln...
Ventilation ger energiförluster
Allt tätare hus ger sämre ventilation
Lösning - låg energiförbrukning och god ventilation

Ventilation och energi

Ett hus energiförbrukning hänger ihop med dess ventilation. För ventilation ger oundvikligen energiförluster. Samtidigt är ventilation livsviktigt för att både huset och de som vistas i huset ska må bra.

Ventilation ger energiförluster

Ventilation innebär att man byter ut luften i en byggnad. Luften måste värmas upp stora delar av året, för att inomhusklimatet ska vara behaglig. Vid ventilation tar man in kall luft i byggnaden och ventilerar ut varm luft. Den nya kalla luften måste värmas upp och på så vis ökar ventilation en byggnads energiförluster.

Allt tätare hus ger sämre ventilation

För att spara energi har vi länge gått mot allt tätare hus. Isoleringen är tjockare och fönstren har fler glas. Ventilation har tidigare till stor del byggt på att husen inte är helt täta. När man nu bygger om eller bygger nytt med energisparande lösningar, måste man därför vara noga med att även se över ventilationen.

Risken finns att det välisolerade huset med sin låga energiförbrukning har ett inomhusklimat som skadar huset och de som vistas i det.

Ventilationen har minskat under 1900-talet. Den genomsnittliga luftomsättningen var:

  • 1948 - 1,2 luftomsättningar/timme
  • 1968 - 0,8 luftomsättningar/timme
  • 1991 - 0,4 luftomsättningar/timme

Läs mer:

Lösning: låg energiförbrukning och god ventilation

Naturligtvis finns flera lösningar på problemet. Det finns flera sätt att säkerställa en god ventilation, men samtidigt ta till vara på värmen i luften. Vanligtvis är det mer ekonomiskt i slutändan med energibesparande åtgärder och små förbättringar i ventilationen, än att inte göra något alls. Det finns också möjlighet att minska fuktnivåer i utsatta utrymmen.

Ta tillvara på värmen med en frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump tar tillvara på energin i ventilationsluften och återvinner den. Frånluftsvärmepumpen ger värme till vattenburen värme, som i sin tur värmer upp den nya luften som ventileras in. På så vi kan man spara mycket energi. Även i de fall då du använder en annan värmepump finns det möjlighet att ta tillvara på energin i frånluften med ett extra aggregat.

» Till frånluftsvärmepumpar

Spara energi med värmeåtervinning

Ventilationsvärmeväxlare eller FTX-system är en annan teknisk lösning för att kunna spara energi, men samtidigt få fullgod ventilation. Med ett FTX-system kontrolleras ventilationsflödet både in- och ut ur huset samtidigt som värmen i frånluften återvinns och värmer upp tilluften. På så vis återför man befintlig värme från ventilationsluften direkt till huset vilket sparar energi.

» Till värmeåtervinning

Få ut mer av din värme med en värmeflyttare

Ventilation handlar inte enbart om friskluft in och ut ur huset. Att ha en god luftcirkulation mellan bostadens olika rum är minst lika viktigt för inomhusklimatet. Istället för att installera fler friskluftsventiler i de rum med dålig luft, kan en luftförflyttare vara en god idé för att förflytta luften och därmed även värmen i huset.

På så sätt förbättrar du ditt luftombyte samtidigt som du fördelar värmen från ditt värmesystem mer effektivt. Resultatet blir en förbättrad ventilation och lägre uppvärmningskostnader. Värmeflyttaren tillåter dig att bättre ta tillvara på värmen i bostaden innan den ventileras ut, så att du får ut mer värme för pengarna.

Avfuktare

Dålig ventilation kan också leda till höga fuktnivåer i huset. Man kan exempelvis få problem i krypgrund och på vind. I dessa fall kan en avfuktare lösa problemet med de höga fuktnivåerna.