Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Värmeåtervinning sänker dina elkostnader

Med värmeåtervinning kan du ventilera huset med stängda fönster. Värmeväxlare är en lösning för att överföra värme från ett medium till ett annat. Exempel på medium är luft och vatten. Värmeväxlare finns i många olika apparater som värmepumpar, radiatorer, kylskåp och luftkonditionering.

Vädra med stängda fönster

De värmeväxlare som används för att ta tillvara på värmen i ventilationsluft kallas ofta ventilationsvärmeväxlare eller FTX-aggregat.

Spara energi med smart vädring

Ventilationsvärmeväxlare erbjuder en möjlighet att spara energi, samtidigt som du ändå byter ut luften i hemmet. Ventilation är mycket viktigt och gör så att familj och hus mår bra. Samtidigt vill man gärna behålla värmen i huset. Värmeväxlare ger dig ventilation, men sparar samtidigt värmen i huset. På så vis kan du spara mycket energi och därmed pengar.

Många fördelar med värmeåtervinning

Ventilationsvärmeväxlare erbjuder många fördelar:

Ökad ventilation med värmeåtervinning

När du byter värmekälla, påverkas självdragsventilationen. I många fall blir resultatet sämre ventilation, vilket exempelvis kan påverka hälsan negativt. Med ventilationsvärmeväxlare kan du få ökad ventilation där ventilation behövs och på så vis få ett bättre inomhusklimat.

Värmeåtervinning sparar värme och pengar

Värmeåtervinningen ser till att du får in ny fräsch luft i huset. Samtidigt ser de till att du inte förlorar värme eller energi i onödan och kan därför spara mycket pengar.

Ett friskt inomhusklimat

Ventilation är nödvändigt för en god hälsa och ett friskt hus. Samtidigt har man länge byggt allt tätare hus eftersom det täta huset skyddar mot värmeförluster. Ventilationsvärmeväxlaren löser dilemmat och erbjuder dig ett friskt inomhusklimat, som gör så att både familjen och huset mår bra.

Så fungerar värmeåtervinning

Vid FTX-ventilation får du kontroll på ventilationsflödet samtidigt som en mycket stor del av värmen stannar i huset. Enklare ventilationsvärmeväxlare skapar välbehövlig ventilation i ett rum, medan avancerade FTX-anläggningar sköter ventilationen för ett helt hus med hjälp av till- och frånluftskanaler.

Förutsättningar för värmeåtervinning

Vilka förutsättningar som krävs beror på hur avancerat system du är ute efter. Ett enkelt system som erbjuder ventilation i ett rum eller en lokal och kräver bara att man har hål i väggen ut, medan avancerade FTX-anläggningar kräver till- och frånluftskanaler i huset.

Installation av anläggning värmeåtervinning

Installationen av värmeåtervinning varierar beroende på vilken typ av anläggning du väljer. En enklare anläggning har en relativt enkelt installation, där det bara krävs hål i väggen och att du sätter stickproppen i kontakten. Avancerade lösningar kräver sammankoppling med husets till- och frånluftssystem och om ett sådant inte finns behöver det installeras.

Allt om värmeåtervinning

Nyfiken på att lära dig mer om värmeåtervinning? Hoppa in i vår kunskapsbank om värmeåtervinning och bli lite klokare!

» Till kunskapsbanken
Mitsubishi Electric VL-50 Miniventilation Värmeväxlare

Mitsubishi Electric

VL-50 Miniventilation Värmeväxlare

Miniventilation

Vädra med stängda fönster!

Återvinner upp till 85 % av värmen

4 490 kr
Installation av värmeväxlare med ROT

Leveranstid 2-4 veckor

Installation av värmeväxlare utan ROT

Leveranstid 2-4 veckor

Du har sett alla 3 produkter