Ventilation och renovering
Renoveringar av hus ger ofta oväntade effekter på ventilationen. Vanligtvis blir ventilationen sämre av alla isolerande och energisparande åtgärder vi utför i huset. Därför bör du alltid fundera över konsekvenserna för ventilationen, vid åtgärder i ditt hus.
Ny värmekälla
Förändrade förutsättningar i ett hus kan ge problem med ventilationen. Ett exempel på förändrade förutsättningar är att man byter värmekälla. Om man har eldat och övergår till exempelvis en värmepump, ändras ventilationens förutsättningar drastiskt. Eldning och en varm murstock bidrar till god ventilation vid självdragsventilation. Därför kan man få problem med ventilationen, när man byter värmekälla och det är därför en god idé att se över ventilationen i samband med bytet. Ofta krävs inga större ingrepp, för att säkerställa god ventilation.
» Läs mer om ventilation och energi
Bättre isolering
Att man förbättrar husets isolering kan också ha en negativ effekt på ventilationen. Vid självdragsventilation kan otätheter i huset, vara det som upprätthåller ventilationen. Om man då tätar, får man inte in tillräckligt med ny luft.
Konsekvenser
Konsekvenser av renoveringar blir tyvärr ofta en försämrad ventilation och den försämrade ventilationen ger i sin tur konsekvenser för både hus och boende.
Följande är vanliga konsekvenser till följd av försämrad ventilation: