Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Dålig ventilation kan ge problem med fukt. Mycket ventilation kan också ge upphov till ett för torrt inomhusklimat.
I artikeln...
Dålig ventilation bakom fuktskador
Varifrån kommer fukten?
Övertryck och fuktskador

Ventilation och fukt

Dålig ventilation kan också leda till fuktproblem. Om fuktnivåerna i huset blir höga, kan gynnsamma förutsättningar för mögel och röta skapas. Mögel och röta kan skada husets konstruktion, men också familjens hälsa.

Dålig ventilation bakom fuktskador

Att ventilationen inte räcker till, är en mycket vanlig orsak till fuktskador. Med en naturlig användning ökar mängden fukt i huset ständigt. Fukten måste ventileras ut, för att inte nivåerna ska bli för höga.

Varifrån kommer fukten?

När vi använder vatten i huset kan fuktnivåerna öka. Efter en varm dusch, kan det vara som en dimma i badrummet och spegeln är full av imma eller kondens. Matlagning skapar också vattenånga. Ytterligare en källa till att fukten ständigt ökar i huset är människorna som vistas i det. En människa andas ut runt en liter fukt varje dag. Att vi andas ut fukt, kan vi se under kalla dagar, när vår andning skapar ett rökmoln.

Övertryck och fuktskador

Normalt eftersträvar man undertryck i hus, vid övertryck kan nämligen fuktig luft tryckas ut ur huset via andra vägar än ventilationen. Fuktig luft kan tryckas ut genom väggar och upp på vinden, för att sedan kylas av, med följd att fukten kondenserar och blir kvar. För att skydda vinden mot fuktproblem kan du installera en avfuktare.

Frånluftsventilation ventilerar endast ut luft ur huset. Då skapas ett undertryck och ny luft dras in genom ventilerna. På samma sätt är det vid självdragsventilation, men då är ventilationen mindre kontrollerad och kan påverkas av vädret ute.

Vid renoveringar finns en risk att man förlorar ett tidigare undertryck. 

Läs mer