Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Dålig ventilation kan faktiskt göra dig sjuk! En god ventilation är grunden för ett hälsosamt liv.
I artikeln...
Vanligt med otillräcklig ventilation
Fukt ökar problem med astma och allergi
Undvik skadlig inomhusluft med ventilation

Ventilation och hälsa

I Sverige tillbringar vi 90 % av tiden inomhus. Varje dag andas vi in 25 000 liter luft. Från luften hämtar kroppen syre, men om luften är förorenad kan vi få i oss skadliga ämnen, bara genom att andas. Bra ventilation är därför avgörande för att skapa ett hälsosamt inomhusklimat som bidrar till att hålla hus och människor friska.

Vanligt med otillräcklig ventilation

En vetenskaplig studie har visat att så mycket som 60 % av alla lägenheter i Sverige och 80 % av alla villor inte har ett tillräckligt stort luftombyte. Enligt Boverket ligger ett tillräckligt luftombyte på 0,35 liter luft per sekund och kvadratmeter bostadsyta. Om ventilationen inte fungerar som den ska uppstår tillslut problem med fukt och mögel, vilket har konsekvenser för såväl bostaden som din hälsa.

Fukt ökar problem med astma och allergi

Dålig ventilation ökar risken för fuktskador i bostäder. Höga fukthalter kan resultera i mikrobiell påväxt, som i sin tur kan resultera i en mycket lång rad olika sjukdomar och hälsoproblem. Däribland olika luftvägsproblem, trötthet och allergiska besvär. Det har blivit allt vanligare med astma och allergier hos barn. Hela 40 % av alla barn har någon typ av allergi eller astma. Med god ventilation halveras risken att barn drabbas. För en mer utförlig lista se vår text om mögel och röta.

Läs mer:

» Ventilation för minskad allergi, astma och virus

Undvik skadlig inomhusluft med ventilation

Det är relativt vanligt med radon i svenska bostäder. Höga radonhalter kan ge lungcancer. Radonet kan exempelvis komma från byggnadsmaterial eller marken under huset. Genom en korrekt ventilation med bra tryckförhållanden, kan man förhindra att radonhaltig luft från husgrunden tar sig in i boytan. God ventilation ventilerar också ut radon och radonhalten kan hållas på en lägre nivå. Det är mycket vanligt att det är ventilationen man förändrar för att komma tillrätta med höga radonhalter.

Det finns också mycket föroreningar i utomhusluften. Att man ventilerar in frisk luft är alltså ingen garanti för att luften blir bra. För att skydda sig mot föroreningar i luften utomhus, bör man ha en ventilation där utomhusluften filtreras på väg in i huset eller luftrenare.

Läs mer:

» Bra ventilation håller dig frisk