Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Med bra ventilation och luftrening blir du friskare.
I artikeln...
Vad är ett hälsosamt inomhusklimat?
Ren inomhusluft kräver god ventilation
Luftrenare kompletterar din ventilation

Bra ventilation och luftrening håller dig frisk

Ett hälsosamt inomhusklimat skapar förutsättningar för en välmående familj. Motsatt så bidrar dålig luft inomhus till att göra oss sjuka. Allt fler får problem med allergier, sömnproblem och astma till följd av ett skadligt inomhusklimat. Här får du konkreta tips på hur du renar din inomhusluft och skapar en så optimal inomhusmiljö som möjligt för dig och din familj.

Vad är ett hälsosamt inomhusklimat, och varför är det viktigt?

Visste du att du spenderar ca 90 % av din tid inomhus, troligtvis mer än så under vinterhalvåret? Att andas ren luft är en förutsättning för att hålla dig frisk. När du är utomhus är det svårt att påverka kvaliteten på luften du andas, annat är det när du befinner dig hemma.

När vi talar om ett hälsosamt inomhusklimat menar vi således att luften du har tillgång till hemma ska vara ren och fri från skadliga partiklar, så att din kropp får motstå så lite påfrestningar som möjligt. I Sverige och i Norden är detta särskilt viktigt eftersom vi spenderar mer tid än många andra inom stängda dörrar.

Kanske har du någon gång befunnit dig i ett rum eller en byggnad med dålig luft och direkt känt konsekvenserna av det? Huvudvärk, trötthet, torra ögon eller luftvägsproblem är vanliga tecken som ofta uppkommer när luften av dålig kvalitet. Att öppna ett fönster för att släppa in lite frisk luft är många gånger ett bra alternativ. Men hur går man tillväga om luften är konstant dålig hemma, när det inte går att vädra hela tiden?

Läs mer:

God ventilation innebär frisk luft in, luft mellan rum och luft ut.
Vid god ventilation minskar mängden skadliga partiklar i inomhusluften.

Ren inomhusluft kräver god ventilation

Den bästa lösningen för att skapa ett hälsosamt inomhusklimat är att se över din ventilation. Bra luftcirkulation leder till att ditt hus hela tiden får tillgång till ny luft samtidigt som oren och fuktig luft ventileras ut.

För mycket fukt i hemmet kan nämligen skapa problem med mögel och röta vilket i längden skadar såväl hus som människor. Bra ventilation minimerar därmed riskerna för att du eller din familj blir sjuk, eftersom flödet av inomhusluft kontrolleras.

Luftrenare kompletterar din ventilation

Tyvärr är luften som kommer in i huset inte alltid tillräckligt ren. Att enbart ventilera är därmed inte alltid den fullständiga lösningen eftersom luften i våra hem ständigt utsätts för nya föroreningar. Föroreningarna kommer delvis utifrån från byggmaterial och avgaser, men finns även i de kemikalier vi använder i hemmet. Mängden skadliga partiklar som du och din familj utsätts för varierar från hushåll till hushåll och var i landet du bor, med generellt utsätts vi för större doser idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. Följderna har blivit en ökad känslighet och allt fler fall av allergiska besvär som astma och pollenallergi.

Lösningen på problemet kan vara att komplettera din ventilation med en luftrenare. Genom att kontinuerligt rena inomhusluften från dessa partiklar ser luftrenaren till att minska den totala mängden skadliga partiklar som du och din familj andas in. Det finns många olika varianter av luftrenare idag som kan placeras på fönster eller på golvet i de rum du vill rena och ofta märker du stora skillnader bara efter en kort tids användning.

Läs mer: