Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Med en lagom luftfuktighet mår huset och de som bor där bra.
I artikeln...
Vad är luftfuktighet?
Problem med för hög luftfuktighet
För torrt inne kan också ge problem

Luftfuktighet inomhus

Hur fuktig luften är påverkar hur både vi och vårt hus mår. Både för mycket och för lite fukt kan ställa till problem. Därför är det viktigt med en lagom luftfuktighet i husets alla hörn.

Hur vet jag om jag har för hög luftfuktighet inomhus?

Hur fuktig luften är syns inte med blotta ögat. Och även om det inte syns, kan det finnas risk att huset tar skada. Det bästa sättet att kontrollera luftfuktigheten är därför att mäta. Luftfuktigheten bör inte överstiga 70 % vid något tillfälle.

» Till fuktmätare

Vad är luftfuktighet?

Luftfuktighet innebär hur mycket vatten som finns i luften. Oftast pratar man om relativ luftfuktighet, eftersom luften kan innehålla olika mycket fukt beroende på omständigheterna. Hur mycket fukt luften kan innehålla som mest, beror på den aktuella temperaturen och lufttrycket. Det är också en låg eller hög relativ luftfuktighet som påverkar hur vi och huset mår.

» Läs mer om luftfuktighet i fuktlexikonet

Vad är problemet med hög luftfuktighet?

Hög relativ luftfuktighet är en förutsättning för att mögel ska växa. Detta innebär att en tillräckligt låg luftfuktighet helt tar bort risken för mögel. Att hålla luftfuktigheten på en säker nivå är därför det bästa sättet att skydda huset mot mögel och röta. Vid riktigt hög luftfuktighet kan det även bildas kondens, och detta vatten kan skada material i huset.

Vissa utrymmen är särskilt utsatta

Vissa delar av huset är mer utsatta än andra. Det handlar om:

Om du har hög luftfuktighet i något av dessa utrymmen kan detta avhjälpas med en avfuktare.

» Till avfuktare

... men för torrt inne kan också ge problem

På vintern är det vanligt med torr luft inne. När kall luft ventileras in i husen och värms upp får den en lägre luftfuktighet. Torr luft kan skapa irritation i luftvägar och ögon. Läppar och hud blir torra. Detta i sig gör att vi blir mer mottagliga för sjukdomar. Det kliar i hårbotten. Kroppen får svårare att ta upp syre ur luften och vi känner oss tröttare. Vi kan få huvudvärk.

Växterna trivs sämre (men kan bidra till ökad luftfuktighet). Det skapas mer damm i hemmet. Och dessutom kan exempelvis trä i huset spricka och snygga trägolv glida isär.

Lagom luftfuktighet inomhus är 40-60 %.

» Till luftfuktare