Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med golvvärme och element
Ska jag välja golvvärme eller radiatorer i nybygge?
Att konvertera från radiatorer till golvvärme

Ska jag välja golvvärme eller element?

Sköna varma golv kan kännas lockade och du kanske har hört att det är mer energisnålt med golvvärme. Ofta är det fallet, men mycket beror på vad du har för hus. Det är stor skillnad på att välja golvvärme eller radiatorer i ett nytt hus jämfört med att konvertera till golvvärme i ett äldre hus, som inte är konstruerat med detta i åtanke.

Det är också stor skillnad när det kommer till vattenburen och direktverkande värme.

Fördelar med golvvärme

  • Varmt och skönt för fötterna
  • Man kan ofta sänka inomhustemperaturen, när fötterna är varma.
  • Syns inte
  • Bra spridning av värmen i hela rummet.
  • Extra bra för våtutrymmen, som badrum och tvättstuga, men också i hallen. Eftersom vatten och fukt torkar extra snabbt.
  • Extra effektivt vid värmepump, som är mest effektivt vid lägre framledningstemperatur.

Läs mer:

Fördelar med radiatorer / element

  • Funkar bra även i hus med sämre isolering.
  • Snabbare rätt temperatur vid väderomslag.
  • Slipp kallras från gamla fönster.
  • Funkar bra oavsett vilket golv eller underlag du har.

Läs mer:

Ska jag välja golvvärme eller radiatorer i nybygge?

Det finns mycket hårda krav på energieffektivitet vid nybyggnation. Detta påverkar valet av värmekälla, värmesystem och isolering. Det vanligaste idag är att man bygger hus med vattenburen golvvärme i plattan, vilket brukar vara energieffektivt, när huset konstrueras utifrån detta. Ofta värms huset av en värmepump, som är som mest effektiv vid de lägre framledningstemperaturer som golvvärmen kräver.

Om man har ytterligare en våning är det vanligt att man har vattenburna radiatorer på övervåningen. Detta beror exempelvis på att det är krångligare att lägga golvvärme i bjälklaget mellan våningarna än att gjuta in det i en platta. När man har en uppvärmd grund i botten, är det inte heller lika lönsamt med ett uppvärmt lager till mellan våningsplanen. Värme stiger uppåt, så värmen från plattan kommer att hjälpa uppvärmningen av hela huset.

Att konvertera från radiatorer till golvvärme

När det kommer till att byta från radiatorer till golvvärme i ett äldre hus, finns det lite mer att tänka på. Det är inte säkert att golvvärme passar i huset och det finns en risk att förändringen leder till oväntade problem och ökad energiåtgång. Var därför noga med att säkerställa att husets förutsättningar funkar till golvvärme innan du byter system.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Är det mer energisnålt med golvvärme?

Ofta får man höra just det, att det går mindre energi med golvvärme, men det är inte nödvändigtvis fallet, även om det mycket väl kan vara så. Allt beror på husets förutsättningar. I äldre hus kan golvvärmen istället leda till en ökad energianvändning. I nyare hus som byggs anpassat för golvvärme, är det vanligtvis också ett bra val sett till energianvändning. Enkelt förklarat handlar det om mängden isolering under golvvärmen; det ska vara minst 250 mm isolering under plattan eller källaren, för att det ska vara en bra idé med golvvärme. I nyare hus är detta mer eller mindre standard.

Finns det andra risker med att installera golvvärme?

Ja, förutom risken för ökad energianvändning, finns det också risk för tjälskador och fuktskador. Om man får större värmeläckage från grunden jämfört med tidigare, kan detta påverka risken för tjälskador på husgrunden. Fuktskador kan uppstå då golvvärmen kan orsaka fuktvandring. Detta gäller också vid sämre isolering.

Ytterligare ett problem som kan uppstå är kallras från fönster, när man tar bort radiatorerna som tidigare satt under. Detta gäller återigen äldre hus, med gamla och mindre välisolerade fönster. Har du redan bytt fönster borde inte detta vara ett problem, annars kanske du behöver ta tag i detta också.

Ska jag välja el-golvvärme eller vattenburen golvvärme?

Det beror helt på vilka förutsättningar du har. Generellt är vattenburen golvvärme det bästa och mest energisnåla alternativet, eftersom den kan sprida värme från en mer energieffektiv värmekälla. Men det förutsätter att du har en energisnål värmekälla till att börja med. El-golvvärme är direktverkande el och ett betydligt mindre effektivt system. Samtidigt är det betydligt enklare och billigare att installera el-golvvärme.

I vissa fall har man el-golvvärme även i delar av hus där ett vattenburet uppvärmningssystem finns. Det beror vanligtvis på att man exempelvis har golvvärme på nedervåningen, men radiatorer uppe. När man sen vill ha golvvärme i exempelvis våtutrymmen uppe, kan man inte använda samma vattenburna krets som till radiatorerna, eftersom golvvärme måste ha mycket lägre framledningstemperatur än radiatorer. Att välja att dra upp ytterligare en vattenburen krets till ovanvåningen kan då tyckas vara en onödig investering och man väljer den lite billigare el-golvvärmen i enstaka utrymmen.

» Mer om att välja el-golvvärme eller vattenburen golvvärme

Mer om uppvärmning av hus