Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Radiatorer eller element används för att sprida värme.
I artikeln...
Vattenburen och luftburen värme
Placering och storlek
Lufta vattenburen radiator

Radiator och element för värmespridning

En radiator är samma sak som det man i vardagligt tal kallar “element”. I det här avsnittet går vi igenom olika typer av radiatorer. De två huvudtyperna är vattenburen radiator samt elradiator.

Radiatorer för vattenburen värme

Vattenburen värme blir allt vanligare för värmespridning. Det finns huvudsakligen två system, antingen radiatorer ellergolvvärme att välja på. Radiatorer i ett vattenburet system kan vara seriekopplade i ett ettrörssystem eller parallellkopplade i ett tvårörssystem. Vattnet blir kallare ju längre från värmekällan radiatorn befinner sig i ett ettrörssystem.

Radiatorer för luftburen värme vid direktverkande el

Alternativet till vattenburen radiator är elradiator. El är dyrt i längden och andelen hushåll med direktverkande el minskar, då detta inte används i nybyggen. Idag använder man sig ofta av oljefyllda radiatorer vid direktverkande el, då dessa till skillnad från de gamla el-elementen är mer gynnsamma för inomhusklimatet. De ger dessutom "spillvärme" även efter att termostaten slagit av.

» Till vårt sortiment av el-element

Placering och storlek

För att motverka kallras brukar en radiator placeras under ett fönster. Det är bra om radiatorn är lika bred som fönstret. Kallras är när den lägre temperaturen utomhus kyler ner luften närmast fönstret på insidan. Den kalla luften blir tyngre, sjunker och så att säga “rinner” ut över golvet. Det skapar en obehaglig känsla av drag som man vill motverka. En vattenburen radiator behöver vara större för att avge samma mängd värme. Till skillnad mot en vattenburen radiator är det effekten och inte storleken som har betydelse hos en elradiator.

Säkerhet

En elradiator kan bli mycket varm. Det vattenburna systemet är därför bättre ur säkerhetssynpunkt. En vattenburen radiator blir aldrig så varm som en elradiator kan bli och är därför säkrare om det finns barn i hushållet. Det går även att hänga saker över vattenburna radiatorer om man vill torka till exempel en fuktig handduk.

Illustrationen visar en panelradiator till vänster och en sektionsradiator till höger.

Panel- och sektionsradiator

Det som kallas panelelement är ibland monterade på väggen och sprider värme genom värmestrålning. En sektionsradiator fungerar ofta bättre än en panelradiator för att ta hand om den kalla luften vid ett fönster. Den har en högre andel konvektion som innebär värmetransport genom rörelse. Det ger bättre värmespridning än enbart genom värmestrålning. 

Lufta vattenburen radiator

Har du ett vattenburet system och du tycker att det ger dålig värme? Det kan vara dags att lufta det. Se vår utmärkta guide!