Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är ett oljefyllt element?
Vad är fördelarna med oljefyllda element?
Är oljefyllda element en brandrisk?

Varför oljefyllda element?

Du har kanske hört talas om oljefyllda element och att det är ett mer energisnålt alternativ. Vi går igenom vad ett oljefyllt element innebär och vilka fördelar det finns med att välja oljefyllda el-element.

Vad är ett oljefyllt element?

Ett oljefyllt är en variant av el-element som är fyllt med olja. Dessa element bygger på samma princip där elektrisk ström passerar genom elementet, där det möter motstånd, och därför övergår energi till värme. Men i ett oljeelement är elementet fyllt med olja och det är denna olja som värms upp av elen som passerar genom elementet.

Vad är fördelarna med oljefyllda element?

En stor fördel med oljefyllda element är att själva värmeelementet inte kommer i kontakt med luften i rummet. Därför torkas inte luften ut på samma sätt, vilket är fördelaktigt för alla som bor i huset, då det vanligtvis är ett stort problem med för torr luft inomhus i Sverige vintertid. Av den anledningen kan oljefyllda element också övertäckas, till skillnad från andra el-element. Dessutom slipper du den brända lukt som ibland kan uppstå med andra el-element.

Oljefyllda element marknadsförs generellt som energisnåla. Det är framför allt för att de bevarar värmen bättre. Oljan behåller värmen betydligt bättre än andra el-element. Men i längden är det ingen större skillnad på energieffektiviteten, om du väljer olje-element eller inte. Det är fortfarande el-element och direktverkande elvärme.

  • Slipp bränd lukt
  • Ingen risk med övertäckning
  • Bättre luftfuktighet i rummet
  • Bevarar värmen bra

Läs mer:

Är oljefyllda element en brandrisk?

En vanlig missuppfattning är att oljefyllda element skulle innebära en brandrisk. Kanske inte så svårt att förstå, eftersom olja generellt brinner bra och brukar medföra en brandrisk. Oljefyllda element är dock fyllda med olja, som inte brinner så lätt, så detta är inget du behöver oroa dig för.

Eftersom värmeelementet i oljefyllda element inte har kontakt med luften och därför kan övertäckas, innebär detta en mindre brandrisk än vid andra el-element, som absolut inte får övertäckas.

Till element
Här hittar du alla våra element. Se vilket som passar just ditt behov!