Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är framledningstemperatur?
Vilken framledningstemperatur ska man ha vid golvvärme?
Vilken temperatur ska det vara vid golvytan?

Vilken framledningstemperatur till golvvärme?

Först och främst kanske du funderar på vad framledningstemperatur ens är för något. Det behöver man ju veta för att sedan reda ut vilken framledningstemperatur det bör vara till golvvärme.

Vad är framledningstemperatur?

Framledninstemperatur är den temperatur vattnet har när det leds in i golvvärmesystemet. Golvvärme kräver betydligt lägre temperaturer än radiatorer, så har man både och måste man ha en lösning som sänker temperaturen i systemet innan golvvärmen.

Vilken framledningstemperatur ska man ha vid golvvärme?

Vanligtvis brukar man ha en framledningstemperatur på 32-45 °C, men ibland kan man behöva gå upp till så mycket som 50 °C. Det som påverkar är hur väl systemet leder värme. Ibland har man flera termostater för olika områden av golvvärmen, i andra fall har man en och samma termostat. Med termostaten kan man reglera temperaturen i golvet. Din VVS-tekniker ställer in golvvärmesystemet, och då bör det finnas ett lagom intervall för dig att själv reglera dig fram till en lagom temperatur med hjälp av termostaten.

Vilken temperatur ska det vara vid golvytan?

Boverkets byggnadsregler rekommenderar att det ska vara 26 °C vid golvytan, men detta är alltså inte samma som framledningstemperatur, eftersom en del värme går förlorad på vägen innan den kommer upp till golvytan. Det kan krävas lite olika framledningstemperatur vid olika förutsättningar för att få samma slutresultat vid golvytan.

Mer om att använda vattenburen golvvärme