Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hela golvvärmesystemet är kallt
Det blir inte tillräckligt varmt
Temperaturen inne är ojämn

Felsökning vattenburen golvvärme

Har du problem med din vattenburna golvvärme? Här går vi igenom vanliga problem och hur du löser dem, så att du kan felsöka ditt golvvärmesystem.

Vanliga problem med vattenburen golvvärme

Se om du kan hitta ditt problem nedan och lösa det!

Hela golvvärmesystemet är kallt

1
Kontrollera  att rumsregleringen är inställd så att det ska bli varmt och att alla ställdon öppnar som de ska. Olika ställdon ser lite olika ut i öppet och stängt tillstånd.
2
Kontrollera din värmekälla, så att den verkligen producerar så mycket varmvatten som behövs. Olika värmekällor har olika inställningar, men går ofta på en färdig värmekurva som ger olika resultat beroende på utomhustemperaturen. Om du gjort justeringar i kurvan eller den är ställt för lågt, kan det innebära att det inte produceras någon värme just nu. Du kan behöva höja kurvan, om den inte var rätt för ditt hus förutsättningar. Det kan också vara något fel på värmekällan.
3
Du kan också behöva lufta golvvärmen. Det samlas ofta luft i vattensystem, så även golvvärme och luften gör att cirkulationen inte fungerar som den ska. Att det bara blir varmt i början av golvvärmeslingan är ett tecken på att det finns luft i systemet.
Så luftar du golvvärme

Det blir inte tillräckligt varmt

1
Vrid upp alla rumstermostater och säkerställ att alla ställdon öppnar som de ska.
2
Undersök temperaturfall: Kontrollera vad det är för temperaturfall över golvvärmefördelarna. Det bör inte vara ca 5 °C. Ofta sitter det termometrar på de olika stavarna i fördelaren, annars får man använda annan mätutrustning.
3
Temperaturfall >5 °C: Vid högre temperaturfall kan flödet vara för lågt. Då behöver man öka cirkulationspumpens hastighet. Man kan också behöva justera balansen mellan fördelarna, om det är olika temperaturfall i olika fördelare.
4
Temperaturfall <5 °C: Vid lågt temperaturfall är framledningstemperaturen istället vara för låg. Här kan man testa att sänka cirkulationen. Även här kan man behöva balansera fördelningen mellan fördelarna om dessa har olika temperaturfall.

Temperaturen inne är ojämn

 

1
Skiftande inomhustemperatur kan bero på att framledningstemperaturen är för hög. Har du golvvärme i betong dröjer sig värmen kvar länge efter att rumsgivaren stänger av golvvärmeslingan. Sänk framledningstemperaturen.
Vilken framledningstemperatur till golvvärme?
2
Runt 0 °C utomhus? I kombination med vind är det vanligt att det krävs lite extra framledningstemperatur vid specifika väderförhållanden. Det kan gå att knäcka kurvan och justera för en specifik temperatur. Ta gärna hjälp av din installatör för att lösa detta. Eller så avvaktar du bättre tider med en extra filt och tjocka sockor.
3
Efter eldning: Att det blir kallt inomhus efter att man har eldat är vanligt. Blir det tillräckligt varmt i huset, kommer golvvärmeslingorna stängas av och eldar du länge hinner betongen kylas ned, om du har golvvärme i betongplatta. Golvvärme är ett trögt system, så det tar lite tid innan systemet har fått upp värmen igen.
4
Ett rum: Är det kallt bara i en slinga eller ett rum? Säkerställ att rumstermostaterna är på och att ställdonen öppnar som de ska. Om ett ställdon inte öppnar, kontrollera så att kablar till ställdon och rumstermpostater sitter fast. Om ett ställdon är ljummet, även om det inte öppnas, är det trasigt och behöver bytas ut. Man kan skruva bort ställdonet för att testa om det blir varmt, och sen behålla det så, för att få värme tills ett nytt ställdon är på plats. Om ställdonen öppnar, kan det bero på att golvvärmeslingan styrs från fel termostat.
5
Flera rum eller slingor är kalla. Om ett eller flera slingor är kalla, testar man så kablarna till ställdon och rumstermostater sitter fast som de ska. Om ett ställdon är ljummet, även om det inte öppnas, är det trasigt och behöver bytas ut. Man kan skruva bort ställdonet för att testa om det blir varmt, och sen behålla det så, för att få värme tills ett nytt ställdon är på plats. Om ställdonen öppnar, kan det bero på att golvvärmeslingan styrs från fel termostat. Försök få koll på hur golvvärmesystemet styrs, vilka slingor som går var och vilka termostater de styrs av.