Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Har du problem med knäppningar i rören?

Undvika knäppande ljud och jämnare temperatur

Knäppningar i rör uppstår på grund utav att temperaturen varierar lite mer. Vanligtvis skickar en luft-vattenvärmepump ut vatten i värmesystemet i perioder, för att varva med produktion av det varmvatten som används i husets kranar. Med en arbetstank eller bufferttank får man en jämnare temperatur i huset och kan undvika knäppningar.

Arbetstank eller bufferttank?

Begreppen arbetstank och bufferttank används ofta för samma typ utav varmvattentank. I det här fallet rör det sig om en slags liten varmvattentank och det finns modeller som är speciellt anpassade för att samverka med specifika värmepumpar.

Huset begränsar din värmepump

Nyare hus byggs generellt för att passa ihop med en värmepump. Men det har man inte alltid gjort. Tidigare byggdes hus och dess vattenburna system för att passa till exempelvis oljepannor eller vedpannor. Skillnaden mellan dessa system och en värmepump är att de lätt kan ge högre framledningstemperatur och klarar av att det är stora skillnader mellan det vatten som går ut i systemet och det som kommer tillbaka (delta-T om man vill använda en fin term). En värmepump ger däremot den bästa besparingen om det är små temperaturskillnader och kan behöva tillskott vid riktigt höga framledningstemperaturer. En arbetstank löser detta problem och hjälper din värmepump att samarbeta med ditt hus vattenburna system.

Många fördelar med en arbetstank

En arbetstank fyller flera funktioner, alla med fokus på ett bättre samarbete mellan din värmepump och husets vattenburna uppvärmningssystem. Detta innebär att du kan göra öka besparingen.

1
Ökad besparing med en arbetstank. Eftersom skillnaden mellan inlopps- och utloppstemperatur hålls låg, kan värmepumpen arbeta så effektivt som möjligt. Användningen av elpatron minskar också. Du får helt enkelt ut mer av din luft-vattenvärmepump.
2
Jämnare temperatur i huset, är en effekt av bufferttanken, fungerar just som en buffert ut mot huset. Du får du en jämnare temperatur ut i det vattenburna systemet och undviker att temperaturen sjunker i perioder då värmepumpen värmer vatten till kranarna.
3
Slipp knäppningar i radiatorerna! En jämnare temperatur minskar också risken för knäppningar och andra ljud från ditt vattenburna system. Knäppningar i radiatorer och rör har nästan alltid sin orsak i just plötsliga temperaturskillnader.
4
Arbetstanken ger ett gott samarbete med huset. Med en arbetstank får du ut det mesta av både din luft-vattenvärmepump och husets vattenburna system. Genom att samarbetet blir bättre undviker du onödiga fel, som kan uppstå när värmepump och hus inte riktigt passar ihop.