Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Behöver du fler radiatorer i ditt vattenburna system?
I artikeln...
När behöver man utöka systemet?
Äldre system anpassades för högre framledningstemperatur
Ingen spillvärme från pannan

Utöka det vattenburna systemet

När man byter från en värmekälla som producerar riktigt höga temperaturer och även spillvärme, kan man ibland behöva utöka sitt vattenburna system för att det ska bli tillräckligt varmt.

När behöver man utöka systemet?

Det är svårt att ge ett generellt svar på frågan, men om man har ett gammalt vattenburet system som är anpassat för riktigt höga framledningstemperaturer kan det behövas lite extra yta i radiatorsystemet för att värmepumpens något lägre temperatur ska ge tillräcklig effekt. 

Äldre system anpassades för högre framledningstemperatur

I äldre hus är det vanligt att man har eldat för att få värme. Man har eldat gas, olja, ved och på senare tid kanske pellets. Eldning ger riktigt varmt vatten och man får då ut mer värme i huset, även om radiatorerna är lite mindre. En luft-vattenvärmepump ger något lägre framledningstemperatur och då kan det behövas någon extra radiator eller större radiatorer för att luft-vattenvärmepumpen ska kunna värma huset effektivt. (Luft-vattenvärmepumpen kommer troligtvis att klara av att värma huset, men kan behöva ta hjälp av elpatronen för att få upp temperaturen tillräckligt.

Ingen spillvärme från pannan

En annan effekt av äldre värmekällor var att den gav spillvärme till det utrymme där den stod. Värmen från oljepannan i källaren skyddar mot fuktskador och när spillvärmen går förlorad kan man behöva komplettera med en extra radiator eller en avfuktare för att säkerställa att det inte blir för fuktigt.

Radiator eller fläktkonvektor

Man kan komplettera systemet med någon extra radiator eller byta ut en mindre radiator mot en större. Ett annat alternativ är en fläktkonvektor, som får värme från det vattenburna systemet, med sprider värmen via luften istället. Du hittar fläktkonvektorer bland våra tillbehör för luft-vattenvärmepumpar.