Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Split eller package?
Allt-i-ett-lösning
Hydrobox och monoblock

Olika sorters luft-vattenvärmepumpar

Det finns många olika sorters luft-vattenvärmepumpar och de passar vid olika tillfällen. Här går vi igenom vilka alternativ som finns och när de olika sorterna passar. Du får lära dig vad ord som split, package, hydrobox och monoblock betyder.

Vi hjälper dig gärna

Du får gärna läsa den här texten, där vi försöker förklara de olika sorterna som finns av luft-vattenvärmepumpar. Men du måste inte själv reda ut vilken sort du behöver. Våra rådgivare hjälper dig gärna med det. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär

Split eller package?

Ett split-system har köldmedium mellan utedel och innedel.
Ett package-system har vattenrör mellan utedel och innedel.

Skillnaden mellan split och package är huruvida det är köldmedium eller vattenrör mellan luft-vattenvärmepumpens två delar. Det låter kanske inte som en särskilt stor skillnad, men det får vissa effekter. 

Vissa tillverkar gör bara den ena sorten, medan andra tillverkare erbjuder båda alternativen.

Split-system

Den stora fördelen med split-system är att det är säkrare mot frysskador. Om det skulle bli strömavbrott riskerar inte rören ut till utedelen att frysa sönder. Eftersom köldmediekretsen sluts på plats krävs en certifierad kyltekniker, som har speciell utbildning i att hantera köldmedier, vid installationen. 

» Mer om köldmedium i luft-vattenvärmepumpar

Package-system

Package-system omfattas inte av samma lagkrav på installatör, eftersom köldmediekretsen redan är sluten innan installationen. Vattenrör får man koppla själv, men vi rekommenderar starkt att du låter en VVS-tekniker göra jobbet, då du framför allt kan få problem med garantier och försäkringar om luft-vattenvärmepumpen inte installerats på rätt sätt.

Luft-vattenvärmepump - olika kombinationer 

Luft-vattenvärmepumpar kan sedan kombineras ihop på olika sätt. En allt-i-ett-lösning kommer med inbyggd tank och erbjuder en komplett värmekälla. Hydrobox och Monoblock är istället passande för dig som vill kombinera med en annan tank (kanske en större eller liggande) eller vill kombinera flera olika värmekällor i huset, exempelvis vedpanna eller pelletspanna.

Allt-i-ett-lösningar och hydrobox-system finns både som split och package. I en monoblock är köldmediekretsen alltid redan sluten och det går vattenrör från värmepumpen in i huset.

Med en allt-i-ett-lösning får du en komplett värmekälla.
Med hydrobox får du större valmöjligheter när det kommer till vattentank och kan kombinera med andra värmekällor.
Monoblock används ofta som komplement till en annan värmekälla.

Allt-i-ett

Det vanligast är att man låter installera en allt-i-ett-lösning. Det innebär att luft-vattenvärmepumpens innedel kommer med en inbyggd tank för tappvatten. Detta är ett komplett system för uppvärmning av ditt hus och ditt tappvatten och du behöver inga ytterligare värmekällor. Denna lösning kan alltså vara ett alternativ till andra värmekällor och klarar sig på egen hand.

Hydrobox

Med hydrobox har du bara en liten låda (hydrobox) på väggen inne, som kan kopplas mot valfri tank och eventuellt även andra värmekällor. Har du exempelvis lågt i tak och svårt att få in en allt-i-ett-lösning, så kan detta vara ett passande alternativ. Det finns ju t.o.m. tankar som kan monteras liggande. Hydrobox är också ett alternativ för dig som vill ha en större varmvattentank än vad som ingår i allt-i-ett-lösningarna (ca 200 liter). Har du badkar eller familjemedlemmar som tar väldigt långa duschar kan det vara bra att ha tillgång till extra mycket varmvatten. 

Monoblock

Med monoblock får du endast en utedel. Denna utedel kan sedan kopplas mot andra värmekällor. Kanske har du en frånluftsvärmepump eller bergvärmepump som inte riktigt räcker till? Eller så vill du komplettera en ved- eller pelletspanna för en bekvämare lösning?

Vi du ha hjälp att hitta rätt sort?

Vill du ha hjälp att hitta en passande luft-vattenvärmepump till ditt hus. Ta kontakt med vår rådgivning på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär