Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Billiga luft-vattenvärmepumpar
Populära luft-vattenvärmepumpar
De bästa luft-vattenvärmepumparna

Vilken luft-vattenvärmepump passar bäst för mig?

Ska du köpa en luft-vattenvärmepump och funderar på vilken du ska välja? Här kan du läsa om vilken modell som lämpar sig bäst för dig, beroende på dina förutsättningar och behov. Hitta en luft-vattenvärmepump med rätt kapacitet eller den mest populära, bästa eller billigaste luft-vattenvärmepumpen. Vilken luft-vattenvärmepump passar dig?

Vi hjälper dig gärna att hitta en passande lösning

Du får gärna läsa den här texten, som försöker hjälpa dig att hitta en passande luft-vattenvärmepump. Det är dock ganska svårt att som vanlig husägare hitta rätt, så vi rekommenderar att du tar hjälp av våra kunniga rådgivare, som har fått utbildning på detta. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär

Billig, populär eller bäst luft-vattenvärmepump?

Hur tänker du när du väljer luft-vattenvärmepump? Vill du ha en som är populär, som många andra väljer? Eller vill du kanske ha en som är billig, där du får mycket luft-vattenvärmepump för pengarna? Eller är du på jakt efter den som är bäst?

Billig luft-vattenvärmepump
Hur får jag mest värme för pengarna? Vilken luft-vattenvärmepump är billigast i inköp och har lägst driftskostnader?
Populär luft-vattenvärmepump
Vilken är den vanligaste lösningen? Vilka luft-vattenvärmepumpar är mest populära?
Bäst luft-vattenvärmepump
Vilken lösning är bäst? Vilken luft-vattenvärmepump är bäst, och hur får jag högst effekt?

Hur hittar jag rätt storlek?

Det är viktigt att luft-vattenvärmepumpen har rätt kapacitet för ditt hus. Med rätt kapacitet får du ett mer effektivt system, som förbrukar så lite som möjligt. En för svag luft-vattenvärmepump gör att elpatronen måste arbeta med dyrare elräkningar till följd. En för stark luft-vattenvärmepump kan också innebära problem, då systemet ständigt startar och stoppar. Därför är det allra viktigast att dimensioneringen blir rätt.

» Dimensionering av luft-vattenvärmepump

Rätt kapacitet för rätt hus

Se vilka luft-vattenvärmepumpar som vi rekommenderar för just din husstorlek:

Hus upp till 100 m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 100 m² stort.
Hus upp till 150 m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 150 m² stort.
Hus upp till 200m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 200 m² stort.
Hus upp till 250m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 250 m² stort.
Hus över 250m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är över 250 m² stort.

Anpassa luft-vattenvärmepump efter husets förutsättningar 

Det finns vissa förhållanden i ditt hus, som påverkar hur effektiv uppvärmningen blir med din luft-vattenvärmepump. Det finns optimala förhållanden som, när de uppnås, innebär en så energieffektiv uppvärmning som möjligt. Dessa är:

Fönster 3-glas
Isolering Vägg cirka 40 cm, Tak cirka 50-60 cm
Drag Inget självdrag

Detta är de optimala förhållandena för att kunna få ut så mycket som möjligt från sin luft-vattenvärmepump. Det är mycket vanligt att man har någon eller två av de bästa förhållandena, men inte alla. Kanske du inte har bytt ut de där gamla fönstren eller så är vinden dåligt isolerad. Då rekommenderar vi att du väljer en något starkare luft-vattenvärmepump, för att täcka behovet av värme.

En lagom stor luft-vattenvärmepump arbetar tystare, går lugnare och sparar mycket mer energi än en som går på högvarv.

En högre besparing med rätt luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kommer att ge dig en hög besparing nästan oavsett vilken värmekälla du haft innan. Dock så blir besparingen högre om du har golvvärme hemma snarare än radiatorer. Oberoende storleken på ditt hem så ger golvvärme en högre besparing än radiatorer. Detta för att golvvärme inte behöver en lika hög framledningstemperatur som radiatorer och därför drar mindre energi.

Tvårörssystem brukar passa mycket bra ihop med en luft-vattenvärmepump då radiatorerna är parallellkopplade. I ett ettrörssystem är radiatorerna seriekopplade och man har flera radiatorer efter varandra i samma slinga. Med ett ettrörssystem kan man ibland behöva installera en extra radiator för att kompensera för en lägre framledningstemperaturen.

Varför kan jag inte låta min luft-vattenvärmepump gå på maxkapacitet?

Man brukar räkna med att en luft-vattenvärmepump ska klara cirka 90 % av ditt hus uppvärmning utslaget över året. Då är både värme och varmvatten inräknat. Att låta din luft-vattenvärmepump gå på högvarv sliter på pumpen och ger din luft-vattenvärmepump en kortare livslängd och inte en lika hög besparing. Det är därför bättre att överdimensionera snarare än underdimensionera din luft-vattenvärmepump.

Är ditt hus på precis på kvadratmetern 150 m² rekommenderas en luft-vattenvärmepump med större kapacitet för att pumpen inte ska gå på högvarv för att värma ditt hus. Något som inte är bra för varken värmepumpen eller besparing.

Energimärkning luft-vattenvärmepump

Energimärkningen ska hjälpa kunder att välja energieffektiva produkter. Det kan vara en hjälp, när det kommer till att välja rätt produkt. Se bara till att jämföra luft-vattenvärmepumpar med tillräcklig kapacitet för ditt hus, annars får du inte den utlovande energieffektiviteten. 

» Mer om energimärkning av luft-vattenvärmepumpar

Tester av luft-vattenvärmepumpar

Många vill ta hjälp av testresultat, när de väljer luft-vattenvärmepump. Det kan vara en god källa till information, när man ska försöka hitta rätt bland en massa olika tekniska produkten, men tyvärr finns det inte jättemånga tester av luft-vattenvärmepumpar. Men läs gärna mer om vilka tester som finns och vad resultaten kan innebära för dig.

» Mer om tester av luft-vattenvärmepumpar

Vilka tillbehör behövs?

Tillbehör hjälper till så att luft-vattenvärmepumpen och det vattenburna systemet i huset verkligen levererar det som du behöver. Exempelvis kan en arbetstank förhindra knäppningar i systemet eller så har du två kretsar i huset med olika framledningstemperatur (golvvärme och radiatorer) och behöver möjlighet att skicka ut olika temperatur i ditt vattenburna system. Vi hjälper dig att hitta den perfekta kombinationen för dig.

» Vilka tillbehör behövs?

Ta hjälp av våra luft-vattenvärmepump rådgivare när du gör ditt val

Ta gärna hjälp av våra rådgivare, för att hitta en luft-vattenvärmepump, som passar dina behov. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige