Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Populära tester av luft-vattenvärmepumpar
Polarpumpen, Folksam, Energimyndigheten, Danska varmepumpelisten
Brister med populära tester av luft-vattenvärmepumpar

Tester av luft-vattenvärmepumpar

Testresutat kan ge en god bild av vilka luft-vattenvärmepumpar som är bra. Här går vi igenom några populära tester av luft-vattenvärmepumpar, och deras resultat.

Polarpumpens eget test av luft-vattenvärmepumpar

Eftersom få luft-vattenvärmepumpar testas, och de som gör det egentligen endast jämförs utifrån teknisk data, har vi tagit fram ett eget luft-vattenvärmepumpstest, för att försöka hjälpa dig som kund att hitta riktigt bra luft-vattenvärmepumpar.

» Jämför de bästa luft-vattenvärmepumparna i testet

Folksams värmepumpstest

Folksam har tagit fram ett värmepumpstest, eller snarare så har de betygsatt teknisk data för luft-vattenvärmepumpar med kapacitet runt 8 kW. Alla värmepumparna som har testats är godkända men några anses vara ett bra val.

Folksam lägger stor vikt vid energieffektivitet för medelklimat och varmare temperaturer. De ger också extra poäng för specifik miljömärkning och funktioner såsom i fall anläggningen kan kopplas mot solfångare och ifall det finns kondensvattentråg. Om du inte är intresserad av bonusfunktioner och vill ha den bästa luft-vattenvärmepumpen för svenskt klimat, kan det vara idé att själv läsa den tekniska datan och sätta egna betyg för det som just du tycker är viktigt.

Bra val hos Folksam

Exempel på luft-vattenvärmepumpar med bra val hos Folksam är:

NIBE F2120-8
Bosch Compress 7000i AW 9 kW
CTC EcoAir 614M och EcoZenith i350

 

Danska Varmepumpelisten

Danska Varmepumpelisten finner du på den danska Energistyrelsens sida om energi. De sammanställer en lista med värmepumpar som testats av oberoende tester och som uppfyller alla lagkrav. Listan sorteras efter värmepumparnas SCOP-värde för medelklimat. Du kan själv välja att vilket kapacitetsintervall du vill titta på, om det är för golvvärme eller radiatorer och specifika varumärken.

»Till danska Varmepumpelisten

Högt upp på danska Varmepumplisten

Beroende på inställningarna du gör, kan du hitta modeller från både Bosch, Panasonic och CTC högt upp på Varmepumpelisten. 

 

 

Energimyndighetens tester

Energimyndigheten har testat luft-vattenvärmepumpar, men dessa test utfördes år 2011 och 2013.

De enda riktiga testerna

Faktum är att Energimyndigheten står för den enda riktiga testerna. Övriga tester bygger egentligen bara på betygsättning av teknisk data. I Energimyndighetens tester har man faktiskt testat värmepumpens faktiska effektivitet.

Att testa en luft-vattenvärmepump är inte det enklaste. Det ställer stora krav på anläggningen och därför är det egentligen endast SP som testar luft-vattenvärmepumpar i Sverige, på uppdrag av Energimyndigheten. Det är sedan Energimyndigheten som redovisar resultaten på sin hemsida.

»Till Energimyndighetens test av luft-vattenvärmepumpar

Bäst i Energimyndighetens test

Energimyndigheten utser aldrig några vinnare i sina tester, utan redovisar endast resultat kategori för kategori. Om man jämför de olika testade värmepumparna, kan man ändå hitta luft-vattenvärmepumpar som sticker ut, och som vi presenter nedan.

De testade värmepumparna har mycket olika kapacitet och Energimyndigheten rekommenderar att dela in dem i två olika grupper: en starkare och en svagare. Därmed blir det lite som att jämföra äpplen och päron. En stark värmepump i en serie, kan inte jämföras med en svagare i en annan serie.

Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2
Toshiba Estia 802H-E

Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2

I den starkare gruppen är Mitsubishi Electrics luft-vattenvärmepump en riktig vinnare. Den presterar riktiga toppresultat i alla kategorier och är dessutom betydligt billigare än konkurrenterna. Mitsubishi Electric har även andra luft-vattenvärmepumpar i samma serie.

» Till Mitsubishi Electric luft-vattenvärmepumpar

Toshiba Estia 802H-E

I den svagare kategorin är Toshiba Estia en solklar vinnare. Toshiba Estia har fantastiska resultat i alla kategorier. Toshiba Estia 802H-E är en av värmepumparna i Toshiba Estia serien, som också innehåller flera kraftigare värmepumpar.

»Till Toshiba luft-vattenvärmepumpar

Få luft-vattenvärmepumpar testas

Tyvärr, är det så att mycket få luft-vattenvärmepumpar som testas i faktiska test. Sedan 2006 har Energimyndigheten skrapat ihop en lista på 16 stycken testade luft-vattenvärmepumpar. Det saknas många stora tillverkare i Energimyndighetens tester och i princip alla tillverkare har kommit med uppdaterade modeller eller helt nya serie sedan testerna genomfördes.

Det är viktigt att ha detta klart för sig. Det är bara en bråkdel av marknadens luft-vattenvärmepumpar som syns i resultaten, och om man bara vill välja en luft-vattenvärmepump med bra testresultat, kanske man missar en riktigt bra luft-vattenvärmepump, som bara inte har testats.

Många luft-vattenvärmepumpar testas visserligen i tester som bara bygger på teknisk data. Detta kan absolut vara vägledande, men tänk på att även titta på parametrar som är viktiga för just dig.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige