Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Återvinning av frånluft räcker oftast inte
Mekanisk frånluft? Då ska du ha frånluftsaggregat
Mekanisk till- och frånluft? Då ska du ha FTX-aggregat

Kombinera med mekanisk ventilation

Har ditt hus mekanisk ventilation? Har du en frånluftsvärmepump idag, som inte riktigt räcker till huset? Då kan du välja att installera en lite kraftigare luft-vattenvärmepump i kombination med ett frånluftsaggregat eller ett FTX-aggregat och på så sätt få ett bra system både för uppvärmning och ventilation.

Återvinning av frånluft räcker oftast inte

Det är vanligt att man inte riktigt är nöjd med den energieffektivitet man får, när man har ett system som återvinner värmen i frånluften. När den befintliga värmen används som energikälla, sker allt tillskott som behövs med el. Och ett hus kan tappa mer eller mindre värme, främst beroende på hur välisolerat det är. Om du önskar mindre tillskott av el, kan det vara idé att låta installera en kraftigare värmepump med en annan energikälla - exempel på dessa är luft-vattenvärmepump och bergvärmepump.

När du köper en luft-vattenvärmepump hos oss, har du möjlighet att välja till ett frånluftsaggregat eller ett FTX-aggregat och på så vi funkar det bra att installera en luft-vattenvärmepump även i hus med mekanisk ventilation.

Mekanisk frånluft? Då ska du ha frånluftsaggregat

Om ditt ventilationssystem är av typen mekanisk frånluft, då behöver du ett aggregat som säkerställer mekanisk frånluftsventilation. Detta brukar kallas frånluftsaggregat eller frånluftsmodul.

» Till frånluftsaggregat

Mekanisk till- och frånluft? Då ska du ha FTX-aggregat

Har du ventilationssystem av typen mekanisk till- och frånluft, då behöver du istället ett FTX-aggregat, som tar hand om både till- och frånluftsventilation i huset, samt återvinner värmen.

» Till FTX-aggregat