Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Värmekällan värmer vattnet
Det varma vattnet cirkulerar genom huset

Hur fungerar ett vattenburet värmesystem?

Med vattenburen värme eller vattenburet uppvärmningssystem menar man ett system där huset värms upp genom att varmt vatten transporteras i rör genom huset. Vattnet passerar antingen genom golvvärme eller radiatorer eller både och, för att värma upp huset.

Värmekällan värmer vattnet

Husets värmekälla värmer upp vatten. Här finns det gott om alternativ att välja på. Du kan exempelvis välja mellan luft-vattenvärmepump, pelletspanna, bergvärmepump, vedpanna och fjärrvärme. Det finns också goda möjligheter för den som vill byta värmekälla eller komplettera med en annan källa.

När det gäller vattenburen värme kan du välja på många värmekällor:

Det varma vattnet cirkulerar genom huset

Det varma vattnet används sedan för att sprida värme i huset. Vattnet cirkulerar med hjälp av en cirkulationspump (eller flera), som säkerställer att det varma vattnet åker runt genom rören i huset. 

Golvvärme ger varma golv och effektiv uppvärmning. Särskilt i kombination med värmepump.
Det varma vattnet från värmekällar cirkulerar genom husets radiatorer och värmer upp huset.

Vid golvvärme passerar vattnet genom golvvärmeslingor i golvet. Vid radiatorer passerar vattnet genom radiatorer. Golvvärme och radiatorer kräver olika framledningstemperatur (du skulle bränna dig om fötterna, om du skickade ut lika varmt vatten i golvvärmen som det behövs i radiatorerna) och har man båda systemen, vilket är vanligt kan det behövas lite extra komponenter i värmesystemet.

Läs mer:

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.