Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vid fjärrvärme produceras värme på en plats och fördelas sedan ut till hus i närområdet.
I artikeln...
Vad är fjärrvärme?
Omkostnader och energieffektivitet
Komplement och alternativ

Fjärrvärme som värmesystem

Fjärrvärme är vanligt i städer. För att det ska vara effektivt att transportera värme från ett värmeverk till hus, krävs helt enkelt lite kortare avstånd.

Vad är fjärrvärme?

Till skillnad från de övriga värmesystemen, säger fjärrvärme ingenting om hur värmen egentligen skapas; fjärrvärme innebär endast att värmen skapas utanför huset och att huset tar emot värme, som man som ägare då betalar för. Värmen kan skapas på många olika sätt; det kan röra sig om förbränning av sopor, spillvärme från industri eller större anläggningar med värmepumpar.

Omkostnader och energieffektivitet

Omkostnaderna för fjärrvärme varierar väldigt mycket mellan olika kommuner. På vissa ställen är fjärrvärme billigt, på andra ställen dyrt. Som konsument har man också ganska lite möjlighet att påverka omkostnaderna. När det gäller energieffektiviteten är det likadant; på vissa ställen är systemet mycket energieffektivt, på andra ställen är det inte det. Du får helt enkelt ta reda på hur fjärrvärmen fungerar i din kommun.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Byta till fjärrvärme

Fjärrvärme är ett miljövänligt och pålitligt sätt att värma hus. Dock bör man vara medveten om att det alltid finns en risk för fuktskada om man byter ut ett förbrännande värmesystem som olja, ved eller pellets mot fjärrvärme. När spillvärmen minskar förändras ofta klimatet på vind och i krypgrund vilket kan skapa de förutsättningar mögel behöver för att växa.

Hur vanligt är fjärrvärme?

Idag är det ca 12 % av husen i Sverige som värms med enbart en fjärrvärme. Ganska få (3 %) kombinerar fjärrvärme med en annan värmekälla. För majoriteten av alla hus i Sverige är inte fjärrvärme ett alternativ.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till fjärrvärme? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som alternativ

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till fjärrvärme, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som komplement

Mer om uppvärmning av hus