Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad innebär FTX-system?
Omkostnader och energieffektivitet
Tillräcklig ventilation med FTX-system

FTX som värmesystem

FTX-system innebär att man kontrollerar ventilationen in och ut ur huset och återvinner värmen i ventilationsluften, så att man inte ventilerar ut varm luft.

Vad innebär FTX-system?

FTX är snarare ett ventilationssystem än ett uppvärmningssystem. FTX-ventilationen skapar i sig ingen värme utan återvinner värme i ventilationsluften. Med ett FTX-system har man mekanisk tilluft och frånluft i huset. Genom att återvinna den värme som finns i luften kan spara mycket energi och pengar. F står för frånluft, T står för tilluft och X står för värmeåtervinning.

» Läs mer om mekanisk till- och frånluftsventilation med återvinning (FTX)

illustration över ftx-ventilation

Illustrationen visar hur (1) kalluft ventileras in i huset och (2) passerar FTX-aggregatet, där den hämtar upp värme. Den varma luften (3) transporteras in i husets boyta där den avger värme. (4) Den sugs sedan in i ventilationssystemet för att sedan återigen passera FTX-aggregatet, där den lämnar ifrån sig värme, innan (5) den ventileras ut ur huset.

Omkostnader och energieffektivitet

Ett FTX-system kan spara 50-80 % av värmen i huset, vilket i kilowattimmar vanligtvis motsvarar 5000-7000 kWh per år för ett vanligt hus. Men FTX är ingen riktig uppvärmningskälla och du måste alltså ha en annan värmekälla som står för den primära värmen. Men eftersom värmeåtervinningen hör till ventilationssystemet, kan du i princip välja vilken värmekälla du så önskar och smidigt byta. Bostadens isolering har stor påverkan på hur mycket utav värmen som kan återvinnas.

Tillräcklig ventilation med FTX-system

Ytterligare en stor fördel med FTX-system är att du kan säkra att huset och de som bor däri får tillräckligt luftombyte. I och med att både frånluft och tilluft kontrolleras kan man säkerställa ett tillräckligt luftombyte, som inte påverkas av faktorer som att det är blåsigt ute eller att man eldar i huset.

Mer om uppvärmning och ventilation