Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Solfångare är särskilt effektivt till att värma tappvatten.
I artikeln...
Vad innebär solfångare?
Omkostnader och energieffektivitet
Hur vanligt är solfångare?

Solfångare som värmesystem

Solfångare är ett mycket energieffektivt system. Men det är inte särskilt vanligt, kanske för att det i Sverige inte räcker så långt när vi behöver det som mest.

Vad innebär solfångare?

Solfångare värmer vatten direkt i solljuset. Vatten transporteras i rör, och exponeras där för solen. Vattnet värms mycket effektivt vid soligt väder och det enda som krävs i form av el, är för att få vattnet att cirkulera.

» Lär dig mer om solfångare

Omkostnader och energieffektivitet

Den värme man får från solfångare, får man till mycket låga omkostnader. Systemet är mycket energieffektivt, eftersom det ger mycket värme till mycket låg energiförbrukning. Dock brukar en anläggning med solceller endast kunna stå för ca hälften av hushållets behov av tappvatten, så solfångare måste kompletteras med annan uppvärmning.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Hur vanligt är solfångare?

Idag finns det solfångare i ca 2% av husen i Sverige. De används främst till att göra en energibesparing på uppvärmning av tappvatten, och annan värmekälla finns som regel för uppvärmning av själva huset.

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Mer om uppvärmning av hus