Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I många hus i Sverige eldar man för att hålla det varmt. Eldning är särskilt vanligt i kombination med andra värmesystem.
I artikeln...
Omkostnader och energieffektivitet
Hur vanligt är eldning?
Komplement till eldning

Eldning som värmesystem

Eldning är det mest traditionella sättet att värma upp ett hus. Det har använts i flera tusen år. På senare tid har det utvecklats mer avancerade eldstäder - såsom kakelugnar och braskaminer.

Vad innebär eldning?

Som värmekälla använder vi eldning som begrepp när man eldar och värmen sedan sprids via luften. Du kanske eldar i en kakelugn, braskamin, pelletskamin, gasolkamin, öppen spis eller vedspis. Övriga sorters pannor med eldning, som sprids via ett vattenburet värmesystem har egna ingångar:

Omkostnader och energieffektivitet

Att elda innebär relativt låga omkostnader. Det är särskilt lönsamt när det är riktigt kallt ute och många passar på att elda lite extra de kallaste dagarna på året.

Hur energieffektivt det är beror på vilken typ av eldstad som används och hur väl värmen kan spridas i huset. För att sprida värmen mer effektivt kan man ta hjälp utav värmeflyttare.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Hur vanligt är eldning?

Eldning i sig är vanligt. Ca 35 % av husen i Sverige har tillgång till eldning. Det finns dock ingen statistik på hur många som använder detta som huvudsaklig uppvärmning, men det är inte särskilt många. Som ensam uppvärmning används det mest i fritidshus.

Komplementet luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump är ett perfekt komplement till eldning, eftersom en luft-luftvärmepump i enbart fläktläge kan hjälpa till att sprida värmen från eldningen, utan att värma i onödan. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvärmepumpar

Komplementet värmeflyttare

Värmeflyttare är perfekta i kombination med eldning. Värmeflyttare hjälper till att sprida värmen från eldningen mellan våningsplan och in i stängda rum.

» Till värmeflyttare

Mer om uppvärmning av hus

Utforska produkter inom uppvärmning