Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vedpanna ger billig uppvärmning om du har tillgång till ved.
I artikeln...
Vad är vedpanna?
Omkostnader och energieffektivitet
Alternativ och komplement

Vedpanna som värmesystem

Ved räknas till området biobränsle, och är alltså förnybart. Om du har stora förrådsutrymmen och inte har något emot lite arbete, kanske en vedpanna är något för dig?

Vad är en vedpanna?

I en vedpanna eldas ved och detta skapar värme, som används för att värma upp vatten. Vattnet sprids sedan i huset via det vattenburna systemet. Vedpannan värmer även upp tappvatten.

Omkostnader och energieffektivitet

Ved är förhållandevis billigt; det är något billigare än att elda med pellets. Ved anses vara en relativt miljövänlig källa till värme.

Hur vanligt är vedpanna?

Runt 14 % av husen i Sverige har en vedpanna, och i 12 % av husen väljer man också att använda denna. Att man väljer bort vedpannan beror på att man även har tillgång till annan uppvärmning. Det är oklart hur många av vedpanneägarna, som har tillgång till annan uppvärmning.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till vedpanna? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som alternativ

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till vedpanna, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som komplement

Mer om uppvärmning av hus