Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Elpanna var länge vanligt i Sverige. Idag väljs det oftast bort eftersom elförbrukningen blir stor.
I artikeln...
Vad är elpanna?
Omkostnader och energieffektivitet
Alternativ och komplement

Elpanna som värmesystem

På 70-talet blev det riktigt populärt med el. Med oljekrisen och utvecklingen av kärnkraft, fanns det gott om el. Idag har populariteten minskat, men fortfarande finns en hel del hus med elpanna.

Vad är en elpanna?

En elpanna värmer vatten med hjälp av el. Detta vatten värmer i sin tur huset via det vattenburna systemet. Elpannan producerar även tappvatten. Elpannan ger lika mycket energi i form av värme, som den förbrukar i form av el.

Omkostnader och energieffektivitet

Elpanna är varken billig eller energieffektiv. Idag finns många alternativ till elpanna - exempelvis en värmepump eller kanske någon form av biobränsle. Det finns elpannor idag, som även fungerar som en innedel till en luft-vattenvärmepump, då är det lätt att komplettera med en utedel för att få energieffektiv uppvärmning.

Hur vanligt är elpanna?

Idag är det endast 4 % av husen i Sverige som värms med enbart en elpanna. 11 % värms med en elpanna i kombination med en värmepump (luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump) och/eller trivseleldning.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till elpanna? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som alternativ

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till elpanna, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

» Till luftvattenvärmepumpar som passar som komplement

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Mer om uppvärmning av hus