Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad kostar det att konvertera till vattenburen värme?
Vattenburen värme ökar värdet på huset
Hur går konverteringen till vattenburet till?

Installera eller konvertera till vattenburen värme

Att låta installera ett vattenburet system eller konvertera från direktverkande värme till vattenburen värme innebär ofta en ganska stor investering. Det är en investering som ger större valmöjligheter i framtiden när det kommer till val av energieffektiva värmekällor och som ger god värmespridning i huset.

Vad kostar det att konvertera till vattenburen värme?

Man brukar räkna med ca 100 000 - 150 000 kronor för att konvertera en villa med direktvärme till vattenburen värme. Exakt hur stor kostnaden blir beror förstås på hur stort huset är, hur omfattande system som installeras, men också hur krångligt det är. Att sätta in vattenburna radiatorer brukar exempelvis vara betydligt mindre omfattande än att installera vattenburen golvvärme, där hela golven måste brytas upp och kanske helt bytas ut.

Läs mer:

Vattenburen värme ökar värdet på huset

Att vattenburen värme ökar värdet på huset, är många överens om. Hur mycket beror som alltid på så mycket annat. Huset kommer att bli mer attraktivt för köpare och när man använder en värmekälla som luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump, vet man att husets värde ökar. En undersökning från Booli visar att en bergvärmepump ökar husvärdet med upp till 11 %. För att kunna installera attraktiva värmekällor som en bergvärmepump, krävs det att huset också har vattenburen uppvärmning.

Hur går konverteringen till vattenburet till?

Alla husets el-element byts ut till vattenburna radiatorer och vattenledningar dras. I vissa fall vill man även sätta in golvvärme. I så fall måste golven tas upp och sedan läggs golvvärmeslingor och därpå lägger man på golv.

» Allt om att installera vattenburen golvvärme

Fläktkonvektorer ett alternativ

Om man vill konvertera till vattenburen uppvärmning kan fläktkonvektorer vara ett bra alternativ. En fläktkonvektor är som ett element eller en luftvärmepumps innedel, men får värme via vattenrör. Den stora fördelen med fläktkonvektorer är att de har inbyggd fläkt, vilket förbättrar spridningen av värmen.

» Fläktkonvektorer och andra tillbehör

Läs mer om vattenburen värme