Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar luftvärmepump i Västernorrlands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om luftvärmepumpar i Västernorrland
Vilka regler gäller för luftvärmepumpar i Västernorrlands län?
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Västernorrland

Luftvärmepump i Västernorrlands län

Västernorrlands län består främst av landskapen Medelpad och Ångermanland - två landskap som båda har en kil långt in i landet. Detta gör att klimatet i länet varierar mycket mellan öster och väster.

De lågliggande områdena längs kusten har ett mildare klimat än det bergiga inlandet i väster. Medelemperaturen i januari ligger på -7,1°C i Härnösand och -10,2°C i Sollefteå. Även i Västernorrlands klimat finns det många luft-luftvärmepumpar som kan ge en god effekt. 

I ett kallt klimat är det extra viktigt att valet av luft-luftvärmepump blir rätt. Det finns ett par saker du bör titta på. Du bör välja en luft-luftvärmepump som har en garanterad värmedrift ned till -30°C eller åtminstone -25°C. På så vis kan du nästan alltid använda luft-luftvärmepumpen även i Västernorrland. 

Du bör också välja en luft-luftvärmepump som ger en hög effekt även vid låga temperaturer, eftersom detta ger dig en bättre besparing. 

Allt du behöver veta om luftvärmepump i Västernorrland 

  • Du tänker helt rätt i att besparingen blir stor med en luft-luftvärmepump i Västernorrlands klimat.
  • Tänk på att välja att välja en luft-luftvärmepump som ger hög effekt vid låga temperaturer.
  • Du kan räkna med att spara uppåt hälften av uppvärmningskostnaderna i Västernorrlands län.

Frågor och rådgivning kring luftvärmepumpar 

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid din investering i en luft-luftvärmepump i Värmland.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Luftvärmepumpar för Västernorrland
Bara nordiska modeller från kända märken, såsom Fujitsu, Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Panasonic, Samsung och LG. Här hittar du alla våra luft-luftvärmepumpar.
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Västernorrland
Vi på Polarpumpen är måna om att våra kunder skall vara nöjda med sitt köp av värmepump. Därför har vi valt ut ackrediterade och certifierade kyltekniker som är duktiga och gör fina arbeten. För att kunna hålla korta väntetider har vi på de flesta orter avtal med flera installatörer
Offert på luftvärmepump i Västernorrland
Att skicka en offert-förfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt. Genom att fylla i vårt formulär för offertförfrågan får du adekvata offerter som bygger på samarbeten med aktörer nära dig.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är 

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna. 

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna. 

Hur mycket kan jag spara? 

Energimyndigheten har utfört tester för tre olika klimatzoner i Sverige och dessa tester utgör en god utgångspunkt för att få en uppfattning om besparingspotentialen. Kuststräckan har en medeltemperatur som ligger ungefär mittemellan den mellersta (+6,1°C) och norra klimatzonen (+1,3°C), då Sundsvall har en årsmedeltemperatur på +3,6°C och Härnösand på +3,8°C. Detta innebär att man som boende i Västernorrland kan snegla lite på testresultaten från båda zonerna. I inlandet ligger årsmedeltemperaturen något lägre (Sollefteå +3,1°C). 

Enligt testresultaten varierar besparingen mellan 71 % i ett litet hus i den mellersta zonen och 53 % i ett stort hus i den kalla zonen. Ta del av testresultaten via länken nedan. 

Med utgångspunkt i Energimyndighetens tester har vi tagit fram kalkyler för tre olika stora hus i varje klimatzon. Nästan hela Västernorrlands län ligger i klimatzon 2, men om du bor längre in i landet, kan du istället titta på klimatzon 1. Undrar du över möjlig besparing, elförbrukning eller kanske återbetalningstid? Klicka dig vidare via länken nedan.

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar? 

En luft-luftvärmepump brukar inte omfattas av några särskilda lagar, men i vissa kommuner förekommer anmälningsplikt. Ta därför reda på vad som gäller i din kommun i Västernorrland. Du får inte heller utsätta dina grannar för alltför mycket buller, men en luft-luftvärmepump når sällan upp till så höga nivåer. 

Detaljplaner och bostadsrättsföreningar kan i sällsynta fall ha synpunkter på din luft-luftvärmepumpsinstallation, eftersom den påverkar utseendet på fasaden. 

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat i Västernorrlands län