Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Handhavande varmvattenberedare

Genom att sköta din varmvattenberedare på rätt sätt håller den längre och du minskar risken för problem med exempelvis bakterieväxt.

Kontrollera säkerhetsventilen

En varmvattenberedare tål ett visst tryck. När vattnet ändrar temperatur förändras även tryckförhållandena, och en varmvattenberedare har mekanismer för att hantera detta. Ett skydd mot för högt tryck är säkerhetsventilen. Vid högt tryck kommer det ut vatten ur säkerhetsventilen.

Det är därför viktigt att du kontrollerar säkerhetsventilen några gånger om året. Om trycket i varmvattenberedaren blir för högt kan den sprängas!

Kontrollera offeranoden

Om du har en varmvattenberedare med offeranod, bör du kontrollera offeranoden ca en gång om året. Vanligtvis behöver anoden bytas runt vart tredje år, men om vattnet är surt eller hårt kan offeranoden förbrukas snabbare. Om du inte byer anoden när den är förbrukad riskerar du att varmvattenberedaren börjar rosta och läcka vatten.

Läs mer:

Byta anod

Kontrollera temperaturen

För att vara säker mot legionella bör varmvattenberedaren ha en temperatur på minst 60°C, eller ett fungerande legionellaskydd. Du bör kontrollera temperaturen med jämna mellanrum, så att du vet att allt fungerar.

Rensa varmvattenberedaren från slam

Du bör också tömma din varmvattenberedare med jämna mellanrum och rensa den från slam. Slam i varmvattenberedaren kan leda till bakterieväxt.