Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Steg för steg - skötsel av varmvattenberedare
Detta behöver du kontrollera
Så rensar du varmvattenberedaren

Skötsel varmvattenberedare

Genom att sköta din varmvattenberedare på rätt sätt håller den längre och du minskar risken för problem med exempelvis bakterieväxt. Följ stegen nedan för korrekt skötsel av din varmvattenberedare.

1. Kontrollera säkerhetsventilen

En varmvattenberedare tål ett visst tryck. När vattnet ändrar temperatur förändras även tryckförhållandena, och en varmvattenberedare har mekanismer för att hantera detta. Ett skydd mot för högt tryck är säkerhetsventilen. Vid högt tryck kommer det ut vatten ur säkerhetsventilen.

Det är därför viktigt att du kontrollerar säkerhetsventilen några gånger om året. Om trycket i varmvattenberedaren blir för högt kan den sprängas!

2. Kontrollera offeranoden

Om du har en varmvattenberedare med offeranod, bör du kontrollera offeranoden ca en gång om året. Vanligtvis behöver anoden bytas runt vart tredje år, men om vattnet är surt eller hårt kan offeranoden förbrukas snabbare. Om du inte byter anoden när den är förbrukad riskerar du att varmvattenberedaren börjar rosta och läcka vatten.

Läs mer:

» Byta anod

3. Kontrollera temperaturen

För att vara säker mot legionella bör varmvattenberedaren ha en temperatur på minst 60°C, eller ett fungerande legionellaskydd. Du bör kontrollera temperaturen med jämna mellanrum, så att du vet att allt fungerar.

4. Rensa varmvattenberedaren från slam

Du bör också tömma din varmvattenberedare med jämna mellanrum och rensa den från slam. Slam i varmvattenberedaren kan leda till bakterieväxt.

En varmvattenberedare (VVB) värmer och lagrar varmvatten för dusch, handtvätt, disk och bad.