Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är legionella?
Hur skyddar man sig mot legionella?
Så väljer du rätt varmvattenberedare - med legionellaskydd

Legionella i varmvattenberedare

Legionella är en sjukdom som förökar sig i ljummet vatten och smittar genom att man andas in vattenånga med bakterier. Det finns därför en risk vid varmvattenberedning att legionella förökar sig i tanken och smittar individer vid dusch och bad.

Skydd mot legionella

Många varmvattenberedare har ett inbyggt skydd mot legionella. Skydd mot legionella innebär att temperaturen i tanken ska upp i en tillräckligt hög nivå, eftersom legionella endast förökar sig vid vissa temperaturer. Legionellaskyddet fungerar så att elpatronen hjälper till att öka på temperaturen med jämna mellanrum, för att säkerställa att alla legionellabakterier dör.

Om varmvattenberedaren saknar ett speciellt skydd mot legionella, kan man istället se till att temperaturen är tillräckligt hög i tanken.

Detta är legionella

Legionella är en bakterie, som ger en slags lunginflammation, som också kallas legionärssjukan. Namnet kommer av att den identifierades i samband med att ett stort antal krigsveteraner (legionärer) smittades på en konferens i Philadelphia 1977. Av de som smittas dör 5-30 % till följd av sjukdomen. Legionellabakterien kan också orsaka pontiacfeber, vars symptom påminner om influensa.

Bakterien smittar endast om man andas in den och det är alltså inte farligt att dricka vatten med legionellabakterier. Risken att infekteras påverkas av faktorer som nedsatt immunförsvar, rökvanor, ålder samt mängden bakterier man andas in.

Temperaturer:

  • Kallvattnet bör vara under 18 °C.
  • Vid 50°C dör 90 % av legionellabakterierna på 5-10 timmar.
  • Vid 60°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 minuter.
  • Vid 70°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 sekunder.

Risken för legionella i varmvatten är liten

Risken att man får legionella via sitt varmvatten är mycket liten. Det finns i dagsläget inga kända fall, där svenskar har blivit smittade av sitt eget tappvatten.

Känn dig säker mot legionella

Självklart ska du inte behöva oroa dig för legionella. Idag har de flesta varmvattenberedare ett inbyggt legionellaskydd. Se till att köpa en varmvattenberedare med legionellaskydd eller ställ temperaturen tillräckligt högt, så kan du känna dig trygg.

En varmvattenberedare (VVB) värmer och lagrar varmvatten för dusch, handtvätt, disk och bad.