Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Kunskapsbank bergvärme

Bergvärme är ekonomiskt, miljövänligt och lättskött - inte konstigt att det är populärt!

Att installera ett ny värmekälla i huset är ett ganska stort projekt. I vår kunskapsbank har vi samlat information för dig som funderar på att installera bergvärme i huset.

Hjälp att hitta rätt bergvärmepump

Det finns olika sätt att gå tillväga vid val av bergvärmepump. Du kan själv lägga tid på att läsa på om olika alternativ och märken, och på så sätt vara med och styra valet av bergvärmepump, när du väl efterfrågar en offert.

Du kan också välja att efterfråga offert i ett tidigt skede och på så vis få förslag på alternativ från olika installatörer och företag.

Det krävs inget hembesök för att föreslå bergvärmepumpar, som passar i ditt hus, bara vi får veta de förutsättningar som råder. Detaljerna kan diskuteras senare vid ett hembesök. Förutsättningarna för borrning, är däremot svåra att förutspå och i slutändan är man inte helt säker på borrningens förutsättningar, förrän borrningen är avslutad.

Ta hjälp av våra texter:

Dimensionering Test av bergvärmepumpar Då passar bergvärme Offertförfrågan

Ansök om tillstånd

För bergvärme, sjövärme, ytjordvärme och grundvattenvärme krävs att du ansöker om tillstånd från din kommun. Exakt hur ansökan görs och omkostnad hittar hittar du information om hos kommunen. De flesta kommuner har tydlig information om hur du går tillväga på sin hemsida.

Här hittar du mer information:

Ansöka om tillstånd för bergvärme

Förberedelser inför installation

Minst ett hembesök görs alltid innan en bergvärmeinstallation. Ibland görs hembesöket innan du får en offert, ibland får du en offert först och så görs hembesöket närmare själva installationen. Vid hembesöket undersöks exempelvis vad som krävs vid installationen i form av material, och du och installatören bestämmer gemensamt var bergvärmepump och borrhål ska placeras.

Inför installationen ska både du och din installatör göra en del förberedelser. För installatörens del handlar det främst om att köpa in det material som behövs. Det är viktigt att du genomför förberedelserna, så att allt går snabbt och smidigt vid själva installationen och du slipper extra utgifter.

Förbered dig genom att läsa:

Placering Förberedelser

Borrning och installation

Änligen är det dags för installationen. Installationen inleds vanligtvis med borrning, sedan placeras kollektorslangen och bergvärmepumpen installeras i ditt hem, för att därefter kopplas till husets värmesystem och el.

Ta hjälp av våra texter:

Installation Borrning Rotavdrag

Drift och skötsel

När allt är färdigt är det viktigt att du sätter din in i hur du gör inställningar på din bergvärmepump och hur den ska skötas.

Här hittar du mer information:

Handhavande