Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepumpar i Gotlands län

Hjälp med värmepump i Gotland?

Välkommen till Polarpumpen! Här i vår e-butik hittar du marknadens bredaste sortiment av värmepumpar och tillbehör. Det finns möjlighet att lägga beställningen direkt i e-butiken, men du får självklart gärna kontakta våra kunniga säljare inför köpet. Vi levererar värmepumpar till hela Sverige, och kan självklart även hjälpa dig som bor på Gotland. Du kan även beställa installation och service från oss, oavsett vart i Gotlands län du bor.

Det finns också mycket information här på vår sida - allt för att underlätta för dig som kund. Här kan du läsa på inför ditt köp, så att du kan göra ett så bra val som möjligt. Du finner också tips och råd, så att du kan använda och ta hand om din värmepump på bästa sätt. På den här specifika sidan går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på för just dig som bor i Gotlands län.

Om du har några frågor eller vill få förslag på en värmepump som passar förutsättningarna i ditt hus, är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Gotland
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Gotland

Gotlands län är befolkningsmässigt Sveriges minsta. Länet Gotland sammanfaller även med landskapet Gotland, kommunen som numera kallas Region Gotland samt Visby stift. I och med att länet sammanfaller med kommunen saknas landsting, och kommunen har istället även ansvar för de frågor som brukar falla på landstinget. Landskapet, länet, kommunen och stiftet är dock större än ön Gotland, eftersom dessa även innefattar de mindre öarna runt den stora ön.

Residensstaden är Visby, som började växa fram på 1100-talet. Redan under järnåldern var sjöfart och handel viktigt för Gotland, vilket förstärktes under vikingatiden och medeltiden. Visby var en viktig stad i Hansan, men dess ställning försvagades under 1300-talet på grund av digerdöden och krig. Idag är hansestaden Visby upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Kartan visar några av de orter på Gotland där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Visby, Norra Visby, Hemse, Slite, Klintehamn, Vibble, Roma, Fårösund, Ljugarn, Ronehamn, Havdhem, Västerhejde, Väskinde, Lummelunda, Kappelshamn, Lärbro, Fårö, Vänge, Kräklingbo, Katthammarsvik och Stenkyrka.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Passar bra i det gotländska klimatet.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Passar det gotländska klimatet och vattenburen uppvärmning.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar vattenburen uppvärmning och mekanisk frånluftsventilation.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Passar mindre bra till den gotländska berggrunden.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Gotlands län

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av en luft-luftvärmepump till Gotland.
 • Du tänker helt rätt i att det milda klimatet på Gotland gynnar besparingen.
 • Du bör tänka på: att välja en tillräckligt kraftig luft-luftvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara: en stor del av uppvärmningskostnaden i Gotlands län.
 • Du bör titta på modellerna här till höger.
 • Kontakta oss gärna om undrar något eller vill ha hjälp att hitta rätt luft-luftvärmepump.
 • Fyll ivårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Gotlands län präglas av ett maritimt klimat, även om inlandet uppvisar kontinentala drag. Klimatet är milt, vilket ger en bra besparing med en luft-luftvärmepump. Temperaturen under vintern ligger vanligtvis komfortabelt inom de intervaller där luft-luftvärmepumpen ger en stor besparing. Även om köldrekordet på Gotland ligger under de temperaturer som en luft-luftvärmepump klarar av, är så låga temperaturer extremt ovanliga på Gotland.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndigheten har testat luft-luftvärmepumpar för tre olika klimatzoner i Sverige. Dessa test kan ge en god uppfattning om hur mycket du har möjlighet att spara. Medeltemperaturen på Gotland under vintern uppvisar större variationer mellan kust och inland, än medeltemperaturen under sommaren. Klimatet i Visby ligger vintertid närmast den varmaste zonen i Sverige, trots att årsmedeltemperaturen ligger något närmare den mellersta zonen. Om du bor i inlandet kan det istället vara idé att titta på den mellersta zonen, då medeltemperaturen i februari ligger på runt -2,5°C, vilket är närmare mellersta zonens -3,1°C än den varmaste zonens 0°C.

Besparingen varierar mellan 76 % för ett litet hus i den varmaste klimatzonen och 65 % för ett stort hus i den mellersta zonen. Du kan ta del av testresultaten via länken nedan.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Luft-luftvärmepumpar omfattas vanligen inte av några särskilda lagar eller regler. Du får dock inte utsätta grannarna för alltför mycket buller, men köper du en luft-luftvärmepump av god kvalitet brukar inte detta vara något problem. En detaljplan eller bostadsrättsförening kan i vissa fall ha synpunkter på installationen, i första hand för att det ändrar fasadens utseende.

I Region Gotland krävs förnärvarande inte anmälan vid installation av luft-luftvärmepump, men kontrollera gärna inför installationen, så att detta inte har ändrats.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

Installation luft-luftvärmepump

Installation luft-luftvärmepump

 • Gäller hela Sverige
 • 1 innedel
 • Möjlighet till... Detaljer

3990 kr

Fujitsu 12 LTCN

Fujitsu 12 LTCN

 • Herrgårdsövernattning
 • Värmer 10m² -... Detaljer
Från 327 kr/månad

Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Bäst filter & Wifi på... Detaljer
Från 348 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Gotlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av luft-vattenvärmepump
 • Du tänker helt rätt i att en luft-vattenvärmepump är ett utmärkt val på Gotland.
 • Du bör tänka på att välja en luft-vattenvärmepump med rätt kapacitet för husets förutsättningar.
 • Du kan räkna med att spara en mycket med en modern luft-vattenvärmepump.
 • Du bör titta på: Panasonic Aquarea All-in-One 9kW, Panasonic Aquarea All-in-One 12kW
 • Kontaktaoss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En luft-vattenvärmepump hämtar energi från utomhusluften och ju kallare utomhusluften är desto mindre energi innehåller den. Det milda klimatet på Gotland passar därför utmärkt till en luft-vattenvärmepump. Medeltemperaturen under vintern ligger på en nivå där luft-vattenvärmepumpen ger en hög effekt och det är extremt ovanligt med så låga temperaturer att luft-vattenvärmepumpen inte kan ge värme - och då finns en inbyggd elpatron som tar vid.

Hur mycket kan jag spara?

Det finns inga specifika tester som visar hur mycket en luft-vattenvärmepump kan spara i det gotländska klimatet, men eftersom klimatet är milt kan du räkna med en bra besparing.

Generellt brukar man säga att en luft-vattenvärmepump kan spara uppåt 65 % av energin som går till uppvärmning av hus och tappvatten. Detta är en generell siffra som brukar passa i södra Sverige och borde därför vara rättvisande även för Gotland. Hur stor besparing blir i slutändan påverkas även av förutsättningarna i just ditt hus och vilken luft-vattenvärmepump du väljer.

Energimyndigheten har testat ett antal luft-vattenvärmepumpar och detta kan hjälpa dig att skaffa en uppfattning om hur mycket det går att spara med en luft-vattenvärmepump vid olika förutsättningar.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

Luft-vattenvärmepumpar brukar inte omfattas av några speciella regler, men en detaljplan eller bostadsrättsförening kan i ovanliga fall ha synpunkter på att din installation ändrar fasadens utseende.

För närvarande krävs inte anmälan för att installera luft-vattenvärmepump i Region Gotland, men kontrollera gärna så att detta inte har ändrats - vi lovar inte att vi hänger med i alla uppdateringar.

Du får inte heller utsätta dina grannar för alltför mycket buller. En luft-vattenvärmepumps utedel kan låta en del, men ljud över det tillåtna är ovanligt. Däremot är det alltid bra att placera luft-vattenvärmepumpen en bit in på tomten, för att inte utmana grannsämjan i onödan. Om du måste placera din luft-vattenvärmepump nära tomtgränsen, kan det vara bra att välja en tystare modell.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärme i Gotlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att en frånluftsvärmepump kan passa bra i Gotlands län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en frånluftsvärmepump i Gotlands län.
 • Du bör titta på modellerna här till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Frånluftsvärmepumpen får sin energi från ventilationsluften, som är en stabil värmekälla. Frånluftsvärmepumpen återvinner energi från den luft som ska ventileras ut ur huset, och denna luft håller en förhållandevis jämn temperatur. På så vis påverkas frånluftsvärmepumpen mindre av utomhustemperaturen än de övriga luftvärmepumparna, men självklart krävs det mer värme för att värma upp huset om det är kallt ute.

Hur mycket kan jag spara?

Vanligtvis brukar man kunna spara uppåt 50 % av kostnaderna för uppvärmning av hus och tappvatten med en frånluftsvärmepump. Det finns inga oberoende tester för olika klimatzoner, men i det milda klimatet på Gotland finns goda förutsättningar att göra en stor besparing. Exempelvis hittar du nu en ny förbättrad serie från ComfortZone samt de populära frånluftsvärmepumparna från NIBE i vår butik.

Energimyndigheten har endast testat tre stycken frånluftsvärmepumpar och det testet har några år på nacken. Det är kan vara svårt att få en uppfattning om den möjliga besparingen utifrån testresultat, men testerna kan förmodligen ändå kan ge dig en utgångspunkt.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Frånluftsvärmepumpen påverkar i princip endast husets insida och brukar därför inte omfattas av några särskilda regler. I Region Gotland krävs förnärvarande ingen anmälan vid installation av frånluftsvärmepump eller andra luftvärmepumpar, men kontrollera gärna så att inget har ändrats inför installationen.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 35

Excellence 35 - ComfortZone

Från 1,356 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Gotlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att berggrunden på Gotland inte passar så bra till bergvärme.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Berggrunden på Gotland passar mindre bra till bergvärme och det krävs djupare borrhål för att få ut samma effekt som på fastlandet vid samma temperatur i berggrunden. Detta beror på att Gotlands berggrund består av kalksten och andra sedimentära bergarter med sämre värmeledningsförmåga än det urberg som större delen av Sverige vilar på. Gotlands berggrund bildades betydligt senare än det svenska urberget. Berggrunden bildades då Gotland låg nära ekvatorn och utgjorde en tropisk korallrevsmiljö. Nära kusten finns det också risk för saltvattenspåverkan.

Det kostar mer med djupare borrhål och därför är det idé att överväga en luft-vattenvärmepump eller jordvärme, om du bor på Gotland. Dessa alternativ ger ungefär samma besparing, men till en betydligt lägre investeringskostnad. Hur långt det är ned till berggrunden påverkar också priset för installationen. Avståndet ned till berggrunden måste säkras upp med foderrör, så att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet. Foderrör medför en merkostnad både i material och arbetsinsats, samtidigt som man måste borra ungefär lika djupt i själva berggrunden. Om det är långt ned till berggrunden, kan det också vara idé att överväga andra alternativ.

Hur mycket kan jag spara?

Bergvärme (jordvärme och sjövärme) ger vanligtvis den största besparingen bland värmepumparna. Man brukar räkna med att man kan spara uppåt 70 % av den energi som går till att värma upp hus och tappvatten. Energimyndighetens testresultat för bergvärmepumpar bekräftar siffran:

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

En bergvärmepumpsinstallation måste anmälas till kommunen. I vattenskyddsområden i Region Gotland kan man inte få tillstånd att borra för bergvärme överhuvudtaget, medan jordvärme i dessa områden kan tillåtas under vissa förutsättningar. För Visbys innerstad gäller specifika regler.

Se till att din anmälan är komplett och skickas in i god tid, så att du hinner få klartecken innan installationen. Om din ansökan inte är komplett kan det dra ut på tiden eller så får du inte godkänt alls. Du betalar alltid en avgift som ska täcka den tid kommunen lägger på att handlägga ditt ärende, och det kan bli dyrare om din ansökan inte är fullständig.

Anmälan krävs i och med att borrning och kollektorslangar innebär en miljörisk. Grundvattnet kan vid felaktig hantering vid installationen ta skada. Du ska därför alltid anlita certiferade borrare och installatörer - vilka du anlitar ska framgå i din anmälan.

I din anmälan ska placeringen framgå och hur placeringen av energibrunnen tar hänsyn till annat i marken. Exempelvis måste det vara minst 20 meter mellan olika borrhål.

Region Gotlands information om anmälan av värmepump

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service

Vi rekommenderar dessa produkter

Felsökning av luft-luftvärmepump

Felsökning Luft-luftvärmepump

Just nu har vi inte möjlighet att erbjuda felsökning.Detaljer
1990 kr

Service av luft-luftvärmepump

Rengöringsservice luft-luftvärmepump

 • Rengöringsservice luft-luftvärmepump
 • Bättre... Detaljer

2190 kr