Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepumpar Norrbottens län

Hjälp med värmepump i Norrbotten?

Välkommen till oss på Polarpumpen! I vår butik kan du köpa värmepump och installation, oavsett var i Norrbottens län du bor. Vi kan hjälpa dig med din värmepump i Luleå, Piteå, Boden, Kiruna, Gällivare och de övriga kommunerna i länet.

Här i vår e-butik kan du läsa på olika värmepumpar och se vilken värmepump som passar just dig. Du kan också ta del av tips och råd för att öka besparingen och hur du bäst sköter om din värmepump. Du kan lägga din beställning direkt här i butiken, om du så önskar.

Vill du ställa frågor eller få råd om vilken värmepump som passar förutsättningarna i ditt hus, är du självklart välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Norrbotten
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Norrbotten

Norrbottens län består av Norrbotten och norra delen av Lappland. Länet är Sveriges nordligaste och största. Faktum är att Norrbottens län nästan utgör en fjärdedel av Sveriges totala yta. Här finns Sveriges högsta berg - Kebnekaise (2104 m) och djupaste sjö - Hornavan (232 m).

Norrbottens län präglas av stora kontraster. Under sommaren är det permafrost i fjällen, samtidigt som turisterna vallfärdas till Bottenvikens stränder för att bada. Klimatskillnaderna är också stora mellan kusten och fjälltrakterna.

Residensstaden är sedan 1856 Luleå, innan dess var det Piteå. Luleå och Piteå fick stadsprivilegier 1621 under Gustav II Adolfs stadsbyggnadsprojekt längs Norrlandskusten. Även numera finska Torneå ingick i planerna.I början av medeltiden beboddes länet främst av samer, kväner och finsktalande folk. Sverige började kolonisera området på 1300-talet.

Kartan visar några av de orter i Norrbottens län där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Luleå, Piteå, Boden, Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur, Arjeplog, Älvsbyn, Kalix och Pajala.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Rätt luft-luft passar i Norrbottens klimat.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Rätt luft-vatten passar Norrbottens klimat och vattenburen värme.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar till vattenburen värme och mekanisk frånluft.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Passar vanligtvis berggrunden i Norrbotten och vattenburen värme.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Norrbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att man sparar mycket pengar med en luft-luftvärmepump i Norrbottens kalla klimat.
 • Du bör tänka på: att välja en luft-luftvärmepump som är effektiv vid låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara: uppåt hälften av uppvärmningskostnaderna i Norrbottens län.
 • Du bör titta på modellerna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna om undrar något eller vill ha hjälp att hitta rätt luft-luftvärmepump.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Att Norrbottens län består av Sveriges nordligaste delar påverkar naturligtvis klimatet. Av köldrekorden för Sverige innehar Norrbottens län rekordet för hela nio månader av tolv. Samtidigt är skillnaderna stora inom länet. Det är betydligt mildare vid kusten än i fjällen. Medeltemperaturen ligger i januari på -11,4°C i Piteå och -17,5°C i Jokkmokk. Årsmedeltemperaturen varierar med någon grad.

I det kalla klimatet är det extra viktigt att välja rätt luft-luftvärmepump. Du bör titta efter en luft-luftvärmepump som har en garanterad värmedrift ned till -30°C eller åtminstone -25°C. Du bör också titta efter en luft-luftvärmepump som ger god effekt även vid låga temperaturer, gärna i kombination med ett bra COP-värde.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndigheten har utfört tester av luft-luftvärmepumpar för klimatet i Luleå och detta är en od utgångspunkt. Testresultaten visar att det går att spara runt 50 % med en luft-luftvärmepump i ett större hus och något med i ett mindre hus. Testresultaten visar också att man sparar fler kilowattimmar i norra Sverige än vad man kan göra i södra Sverige, vilket också innebär att den ekonomiska besparingen blir större i norr.

Det är utomhusklimatet som påverkar besparingen. Luft-luftvärmepumpar är helt enkelt inte lika effektiva i låga temperaturer. Samtidigt går det ändå att få en bra besparing i Norrbotten, särskilt om du väljer rätt luft-luftvärmepump.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Luft-luftvärmepumparna brukar inte omfattas av några speciella regler, men anmälningsplikt förekommer i några av Sverige kommuner. Man får inte utsätta grannarna för allt för mycket buller vara sig i Norrbotten eller något annat län, men det är ovanligt att en luft-luftvärmepump låter så mycket.

Bland annat kan detaljplaner och bostadsrättsföreningar ha synpunkter på din luft-luftvärmepumpsinstallation eftersom den påverkar utseendet på fasaden.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

Installation luft-luftvärmepump

Installation luft-luftvärmepump

 • Gäller hela Sverige
 • 1 innedel
 • Möjlighet till... Detaljer

3990 kr

Fujitsu 12 LTCN

Fujitsu 12 LTCN

 • Herrgårdsövernattning
 • Värmer 10m² -... Detaljer
Från 327 kr/månad

Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Bäst filter & Wifi på... Detaljer
Från 348 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Norrbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av luft-vattenvärmepump i Norrbotten.
 • Du tänker helt rätt i att luft-vattenvärmepumpen måste kunna ge värme vid låga temperaturer.
 • Du bör tänka på att välja en luft-vattenvärmepump med god effekt vid låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en modern luft-vattenvärmepump.
 • Du rekommenderas titta på modellerna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Norrbottens kalla klimat påverkar effektiviteten hos en luft-vattenvärmepump. Det går helt enkelt inte att hämta så mycket energi ur luften, om det är riktigt kallt ute. Samtidigt är klimatskillnaderna stora inom länet, och vid kusten är det vanligtvis även vintertid inte kallare än att en luft-vattenvärmepump ger en hyfsat god effekt.

Om du väljer att installera en luft-vattenvärmepump i Norrbottens län, är det viktigt att du väljer en luft-vattenvärmepump som ger god effekt vid låga temperaturer och som ger värme även vid riktigt låga temperaturer. Det är också viktigt att den finns en kraftig elpatron, som kan hjälpa till vid riktigt köldknäppar, eller så kan man koppla ihop luft-vattenvärmepumpen med exempelvis en vedpanna eller oljepanna, för tillskott under riktigt kalla dagar.

Hur mycket kan jag spara?

Exakt hur mycket du kan spara med en luft-vattenvärmepump i Norrbotten eller Lappland är svårt att säga. Det beror i stor utsträckning på det lokala klimatet, förutsättningarna i ditt hus och vilken luft-vattenvärmepump du väljer.

Generellt brukar man säga att en luft-vattenvärmepump kan ge en besparing på uppåt 65 % av energin som går till uppvärmning av hus och tappvatten, men du får nog räkna med något mindre i Norrbottens län.

Luft-vattenvärmepumpar har till skillnad från luft-luftvärmepumpar inte testats för Norrbottens klimat. Testerna kan dock ändå ge en uppfattning om besparingspotentialen vid olika förutsättningar.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

I de flesta kommuner finns inga specifika regler för luft-vattenvärmepumpar, men i vissa kommuner kan det krävas en anmälan. Kontrollera därför vad som gäller i din kommun. Detaljplaner kan i vissa fall påverka, exempelvis kanske man inte får ändra utseendet på fasaden hur som helst. Det samma kan gälla i bostadsrättsföreningar.

Du måste dock ta hänsyn till grannarna med avseende på bullernivåer oavsett om du bor i Norrbotten eller någon annan del av Sverige. En luft-vattenvärmepumps utedel kan tyvärr låta en del, även det är ovanligt med alltför höga värden. Det är därför bra om du kan placera luft-vattenvärmepumpen en bit från tomtgränsen, så slipper du utmana grannsämjan i onödan. Måste den stå nära tomtgränsen kan du välja en tystare modell.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärme i Norrbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av en frånluftsvärmepump i Norrbottens län.
 • Du tänker helt rätt i att en frånluftsvärmepump kan passa bra i Norrbottens län.
 • Du bör tänka på: att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara ;en hel del med en frånluftsvärmepump i Norrbottens län.
 • Du bör titta på; modellerna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Frånluftsvärmepumpen hämtar värme från den ventilationsluft, som ska ventileras ut ur huset. Förbrukad varmluft får alltså ge värme åt huset än en gång. Värmekällan är således stabil eftersom inomhustemperaturen vanligtsvis hålls på en stadig nivå. Frånluftsvärmepumpen påverkas därför mindre av variationerna i utomhustemperaturen än de övriga luftvärmepumparna. Samtidigt krävs det mer värme för att värma upp ett likadant hus i norra Norrland, än vad som krävs längre söderut. Det kan därför vara svårt att få en frånluftsvärmepump att räcka till, men det beror i stor utsträckning på hur välisolerat huset är.

Hur mycket kan jag spara?

Vanligtvis, menar man att en frånluftsvärmepump kan spara uppåt 50 % av energin som går till uppvärmning av hus och tappvatten i Norrbotten och de flesta andra län. Det är endast ett fåtal frånluftsvärmepumpar som har testats i oberoende tester och dessa har inte testats för klimatet i norra Sverige.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

En frånluftsvärmepump påverkar i princip endast husets insida och brukar därför inte omfattas av några speciella regler. I vissa kommuner förekommer anmälningsplikt.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 35

Excellence 35 - ComfortZone

Från 1,356 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Norrbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av bergvärme i Norrbotten.
 • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Norrbotten och Lappland.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid innan installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Berggrunden i Norrbottens län brukar passa bra till bergvärme. Berggrunden blir kallare ju längre norrut man kommer, men skillnaderna är inte lika stora som i utomhusklimatet. Att berggrunden är kallare innebär att det krävs något djupare borrhål, för att få tillräcklig effekt. Det kostar naturligtvis lite mer att borra djupare, men besparingen blir samtidigt stor.

En större investering ger en längre återbetalningstid, men samtidigt kan bergvärmen ge en riktigt bra besparing även i kallare klimat, till skillnad från luftvärmepumparnas besparing, som påverkas i större utsträckning.

Om berggrunden börjar först långt ned under huset, kan installationen bli dyrare. Man måste nämligen borra lika djupt i berggrunden, eftersom det bara är där man kan hämta ut värme. Vägen dit måste isoleras med foderrör, för att skydda borrhålet från lera och jord, samt isolera, så värme inte går förlorad. Är det långt ned till berggrunden under ditt hus, kan det vara idé att överväga alternativa lösningar.

Hur mycket kan jag spara?

Man brukar kunna spara uppåt 70 % av den energi som krävs för att värma huset och dess tappvatten. Energimyndighetens testresultat bekräftar detta, men är inte specifikt utförda för det kalla klimatet i Norrbottens län. I Norrbottens län krävs lite djupare borrhål, än längre söderut. Genom att kompensera på detta sätt säkrar man en mycket stor besparing även i kallare klimat.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

För att få installera en bergvärmepump måste man i förväg anmäla detta till kommunen, i vissa fall måste man ansöka om tillstånd i Norrbotten. Se till att du lämnar in en komplett ansökan i god tid, så att du får klartecken innan installationen. Anmälan krävs främst eftersom en felaktig installation är en miljörisk och kan påverka grundvattnet. Av den anledningen kan det var svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden i Norrbotten och många andra län.

Marken kan vara full av ledningar, rör, kablar, brunnar av olika slag, tunnlar och gruvor. Om man ska borra tvåhundrameter ned, måste man naturligtvis ta hänsyn till det som finns i marken och hålla lämpliga avstånd. Exempelvis ska det vara 20 meter till andra energibrunnar, för att värmen i marken ska räcka till båda. Allt detta inkluderas i din anmälan/ansökan till kommunen.

Du måste betala en avgift till kommunen för din ansökan. Du betalar helt enkelt den kostnad det innebär för kommunen att handlägga ditt ärende. Var därför noga med att skicka in en komplett ansökan, så att den kan behandlas inom beräknad tid. I värsta fall kan du bli tvungen att ansöka igen, om du skickar in en slarvig ansökan. Din installatör kan självklart hjälpa dig med att fylla i uppgifterna i ansökan.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service

Vi rekommenderar dessa produkter

Felsökning av luft-luftvärmepump

Felsökning Luft-luftvärmepump

Just nu har vi inte möjlighet att erbjuda felsökning.Detaljer
1990 kr

Service av luft-luftvärmepump

Rengöringsservice luft-luftvärmepump

 • Rengöringsservice luft-luftvärmepump
 • Bättre... Detaljer

2190 kr