Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepumpar i Västerbottens län

Hjälp med värmepump i Västerbotten?

I Polarpumpens webbutik kan du köpa värmepump, installation och service, oavsett var du bor i Sverige. Därför kan vi självklart hjälpa dig som bor i Västerbottens län, på platser så som Umeå, Skellefteå, Lycksele, Holmsund, Vännäs och andra mindre orter.

Polarpumpen erbjuder marknadens bredaste sortiment av luftvärmepumpar, men här på vår site har vi även samlat information som kan hjälpa dig att fatta ett bra beslut om vilken värmepump som passar dig. Det finns också information om hur du använder och sköter din värmepump på bästa sätt.

Självklart är du välkommen att kontakta oss med dina frågor.

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Västerbotten
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Västerbotten

Västerbottens län är det nästa största länet i Sverige. Länet innefattar Västerbotten, södra delen av Lappland, en del av Ångermanland och en liten del av Jämtland. Länet har en omväxlande geografi från kust till fjäll och hela 13 % av länets yta består av olika naturreservat.

Länet har funnits sedan 1638, men har varierat i storlek. Umeå har hela tiden varit residensstad och utsågs till residensstad då staden endast hade 40 invånare. Umeå är idag den största tätorten i Norrland. Näst största tätorten i Västerbottens län är Skellefteå.

Kartan visar några av de orter i Västerbottens län där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Umeå, Nordmaling, Bjurholm, Vännäs, Fredrika, Åsele, Dorotea, Tärnaby, Lycksele, Skellefteå, Storuman, Malå, Vilhelmina, Holmsund, Sorsele.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Välj en luft-luft som klarar låga temperaturer med hög effekt.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Välj luft-vatten med hög effekt vid låga temperaturer. Passar till vattenburen värme.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar om du har mekanisk ventilation och vattenburen värme.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Passar till vattenburen värme, men kräver rätt förutsättningar i berggrunden.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Västerbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder inför ditt köp av luft-luftvärmepump.
 • Du tänker helt rätt i att du kan spara mycket pengar med en luft-luftvärmepump i Västerbottens län.
 • Du bör tänka på att välja en luft-luftvärmepump, som är effektiv i låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara en stor summa pengar genom mindre utgifter för uppvärmning.
 • Boende i Västerbottens län rekommenderasluft-luftvärmepumparna listade till höger
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Klimatet i Västerbottens län är varierar med skillnaderna i geografin. Klimatet är mildare vid kusten, än längre inåt land. De västra delarna präglas av fjällen och ett betydligt kallare klimat. Vintertid är det vanligtvis allra kallast i dalgångarna. Trots det på många håll stränga klimatet finns det en stor möjlighet att spara pengar med en luft-luftvärmepump i Västerbottens län. Temperaturen ligger vanligtvis inom de intervaller som en bra luft-luftvärmepump klarar av. Se dock till att välja en luft-luftvärmepump som garanterar värmedrift ned till en låg temperatur.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndigheten har testat luft-luftvärmepumpar för tre olika klimatzoner och den norra zonen, som motsvarar klimatet i Luleå ligger närmast klimatet i Västerbotten. Kusten har ett något mildare klimat än den norra zonen, exempelvis har ligger Umeås medeltemperatur 1,6 grader över. Längre inåt land kan medeltemperaturen dock ligga under den norra zonen, exempelvis är medeltemperaturen något lägre i Lycksele.

Den norra zonen uppvisar den största besparingen i kilowattimmar, även om besparingen i procent blir sämre än i södra Sverige. Det innebär dock att det går att spara riktigt mycket pengar i norr.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Vanligtvis omfattas inte luft-luftvärmepumpar av några särskilda regler varken i Västerbotten eller något annat län, men det förekommer anmälningsplikt för luft-luftvärmepumpar i några kommuner. Det är alltid bra att ta reda på om några särskilda regler gäller i din kommun. Särskilda regler kan gälla i områden med detaljplan och i bostadsrättsföreningar.

Det finns också regler för buller. Du får helt enkelt inte bullra för mycket, så att grannarna stör. Det är dock ovanligt att luft-luftvärmepumpar av god kvalitet når upp till så höga ljudnivåer.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

14 % rabatt
Fujitsu 09 LM Slim

Stelvio 27M - Clivet

 • Värmer 15 - 140 m²
 • Extremt... Detaljer
13900 kr
Från 264 kr/månad

Mitsubishi Kazan 25 Extreme R32-Inne

Kazan 35 Extreme - Mitsubishi Heavy Industries

 • Värmer 20 - 170 m²
 • Snygg design
 • Låg... Detaljer
15900 kr
Från 327 kr/månad

Tak på köpet!
Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Wifistyrning
 • Effektiv... Detaljer
16990 kr
Från 350 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Västerbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder inför ditt köp av luft-vattenvärmepump i Västerbotten.
 • Du tänker helt rätt i att installera en luft-vattenvärmepump i Västerbottens län.
 • Du bör tänka på att en split-modell ger extra skydd mot frysskador vid ett strömavbrott.
 • Du kan räkna med att spara en stor besparing mot en förhållandevis låg investeringskostnad.
 • Boende i Västerbottens län rekommenderasluft-vattenvärmepumparna listade till höger
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En modern luft-vattenvärmepump kan spara mycket pengar, även i Västerbottens läns kalla klimat. Det finns idag luft-vattenvärmepumpar som är ger en mycket hög effekt även vid låga temperaturer. Den inbyggda elpatronen hjälper till vid behov, om luft-vattenvärmepumpen inte räcker till.

Luft-vattenvärmepumpens största fördel är att investeringskostnaden är ungefär hälften mot bergvärme. Besparingen är inte riktigt lika stor, men med den lägre investeringskostnaden blir återbetalningen snabb. De flesta luft-vattenvärmepumparna kan samarbeta med andra värmekällor och det finns möjlighet att exempelvis utnyttja en vedpanna, när det är som allra kallast.

Hur mycket kan jag spara?

I Energimyndighetens tester har det visat sig att man kan göra en besparing på uppåt 65 % med en luft-vattenvärmepump och de allra senaste luft-vattenvärmepumparna har ännu inte testats, samtidigt som utvecklingen går snabbt framåt. Det finns inga specifika testresultat för klimatet i Västerbottens län, men testresultaten kan ändå bidra med viktig information.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

Oftast krävs ingen anmälan för att installera en luft-vattenvärmepump, men reglerna skiljer sig åt mellan olika kommuner. Kontrollera därför vad som gäller i din kommun, eller om detaljplaner, bostadsrättsföreningar eller andra föreningar kan ha synpunkter på en eventuell installation.

Du får inte utsätta dina grannar för allt för mycket buller. Under vissa perioder kan vissa luft-vattenvärmepumpar nå upp till en ganska hög ljudvolym och det är därför bra att inte installera luft-vattenvärmepumpen precis vid tomtgränsen. Om du måste placera luft-vattenvärmepumpen vid tomtgränsen kan du välja en tystare modell. Det är onödigt att utmana grannsämjan.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Från-Luft

Frånluftsvärmepump i Västerbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder inför ditt köp av frånluftsvärmepump i Västerbottens län.
 • Du tänker helt rätt i att installera frånluftsvärmepump. En frånluftsvärmepump passar bra i Västerbottens län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara;en hel del med en frånluftsvärmepump.
 • Du rekommenderasfrånluftsvärmepumparna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Frånluftsvärmepumpen återvinner energi från den varma ventilationsluften, innan den ventileras ut ur huset. Frånluftsvärmepumpen har därför tillgång till en stabil värmekälla och påverkas inte i samma utsträckning av utomhustemperaturen som de övriga luftvärmepumparna. Dock krävs det mer energi för att värma upp ett hus i kallare klimat, och frånluftsvärmepumpens elpatron kan få hjälpa till en del i Västerbottens klimat.

Hur mycket kan jag spara?

Med en frånluftsvärmepump i Västerbotten brukar man kunna spara uppåt 50 % av den energi som går till uppvärmning av hus och tappvatten. Det finns tyvärr mycket få testresultat för frånluftsvärmepumpar. Energimyndighetens tester inkluderar endast tre modeller och utfördes för några år sedan. Läs mer om testet via länken nedan.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Eftersom frånluftsvärmepumpen endast påverkar husets insida brukar den inte påverkas av några regler, men anmälningsplikt kan förekomma i vissa kommuner.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F110 frånluftsvärmepump

F110 - NIBE

 • Varmvattenvärmepump 265 liter
 • Frånluft, uteluft eller... Detaljer
Från 497 kr/månad

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 50L

Excellence 50L - ComfortZone

 • Värmer mellan 120-180 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,293 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Västerbottens län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder inför ditt köp av bergvärme i Västernorrlands län.
 • Du tänker helt rätti att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Västerbottens län.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från din kommun i god tid innan installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av energin som går till uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Bergvärme kräver en passande berggrund och berggrunden i Västerbottens län brukar passa mycket bra till bergvärme. Det förekommer dock lokala variationer, så ta reda på förutsättningarna hos dig. På vissa ställen kan det vara långt ned till berggrunden och då blir installationen dyrare. Det krävs nämligen fortfarande ett lika djupt borrhål i själva berggrunden och vägen dit måste isoleras. Om det är långt ned kan kostnaden dra iväg, och det kan vara idé att istället överväga en luft-vattenvärmepump.

Berggrundens temperatur varierar och ju längre norrut man kommer desto kallare är det i marken. Berggrundens variationer är dock inte så stora som för utomhustemperaturen, men den kallare berggrunden kräver ändå något djupare borrhål i norra Sverige.

Hur mycket kan jag spara?

Med en bergvärmepump brukar man kunna spara upp till 70 % av den energi som går till uppvärmning av huset och tappvattnet. Energimyndighetens oberoende tester bekräftar besparingspotentialen.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

Om du vill installera bergvärme i Västerbottens län, måste detta anmälas till kommunen. Ofta krävs att du ansöker om tillstånd. Det är viktigt att du skickar in din ansökan i god tid och att den är komplett, så att ärendet hinner behandlas innan installationen. Att ansöka brukar kosta 1000-2000 kronor och måste betalas oavsett om du får tillstånd eller ej. Du betalar helt enkelt kostnaden för det arbete kommunen lägger ned på din ansökan. Vid en komplettering kan handläggningstiden utökas och du får betala extra, eller så blir din ansökan inte godkänd och du måste ansöka igen.

Borrhålet måste placeras på en säker plats, med hänsyn till annat i marken, som rör, ledningar, brunnar, tunnlar och andra energibrunnar. Olika energibrunnar måste placeras med minst 20 meters avstånd, annars kan effekten minska. Därför kan din installation påverkas, om grannarna har borrat för bergvärme, då du bör ha minst 20 meter till din grannes borrhål.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service