Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Kunskapsbank för ditt hus

Här har vi samlat kunskap runt hur hus fungerar. Perfekt för dig som gillar att läsa på, när du letar produkter.

Så fungerar ditt hus

Ett hus fyller många funktioner. Framför allt skyddar det oss mot klimatet utanför och därför behöver vi värme och kanske även kyla. Vi vistas mycket inomhus, så inomhusklimatet behöver vara av god kvalitet. Vi vill även att huset ska må bra och att det är så billigt som möjligt med drift och underhåll.

Uppvärmning

Uppvärmning - snöigt fönster

Att värma sitt hus

Huset behöver en värmekälla och ett sätt att sprida värmen i huset. Här finns många olika kombinationer och alternativ. Huset behöver också varmvatten. Ofta kan man lösa allt i en och samma helhetslösning.

Ta hjälp av våra texter: Värmesystem Sprida värme Tappvatten

Energibesparing hemma

Spara energi - en stor glödlampa

Spara energi i ditt hus

Utvecklingen går ständigt framåt och idag finns fantastiska möjligheter när det gäller att få ner energiförbrukningen i huset. En lägre energiförbrukning innebär lägre omkostnader och kanske även ett ökat värde på huset.

Ta hjälp av våra texter:

Energibesparing hemma Normal energiförbrukning villa

Inomhusklimat

Inomhusklimat - stilrent vadragsrum

Bra luft i ditt hem

Vi vistas större delen av vår tid inomhus och större delen av den tiden i just hemmet. Ett bra inomhusklimat hemma är viktigt för att alla i familjen ska må bra och undvika sjukdomar och allergier.

Ta hjälp av våra texter:

Inomhusklimat Ventilation villa Luftkvalitet Fukt & avfuktning

Uppvärmning med olika värmepumpar

Värmepumpar finns i många olika sorter. De har olika energikällor och olika sätt att ge värme till ditt hus. Om du funderar på vilken värmepump som passar dig, eller vill veta allmänt hur värmepumpar fungerar hittar du information under rubriken "Allmänt om värmepumpar". Du hittar också specifik kunskap om varje sorts värmepump under respektive rubrik.

Allmänt om värmepumpar

Luft-luft-värmepump - familj som myser i ett varmt vardagsrum

Luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpen är det perfekta komplementet till direktverkande el. Den värmer luft, som den sedan sprider i hemmet. Allt till mycket låga omkostnader.

Luft-luftvärmepump

Luft-vattenvärmepump - händer som känner på ett varmt element.

Luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpen passar dig med vattenburen värme. Den hämtar värme från utomhusluften, även i minusgrader! Värme till både hus och tappvatten.

Luft-vattenvärmepump

Poolvärmepump - ett par ben i en varm pool.

Poolvärmepump

En poolvärmepump ger energisnål uppvärmning av din pool. Inte konstigt att runt 90 % av all uppvärmning av pooler i Sverige sker med poolvärmepumpar.

Poolvärmepump

Värmepumpsberedare - varmt vatten som rinner ur en kran.

Värmepumpsberedare

En värmepumpsberedare är en varmvattenberedare med värmepumpsteknik. Jämfört med en varmvattenberedare kan du spara runt 70 %.

Värmepumpsberedare

Frånluftsvärmepump - ett vardagsrum med bra inomhusklimat.

Frånluftsvärmepumpar

Frånluftsvärmepumpar utnyttjar värmen i frånluften. Den återvinner värmen i ventilationsluften, så du får in ny frisk luft och sparar energi.

Frånluftsvärmepumpar

Bergvärmepump - ett mysigt vardagsrum i ett vanligt svenskt hem.

Bergvärmepumpar

Bergvärmepumpen hämtar upp värme från marken. En mycket driftsäker och ekonomisk värmekälla som är mycket populär i svenska hem.

Bergvärmepumpar

Kompletterande värme för ditt hus

Ibland behöver man något annat än en värmepump. Kanske behöver du ett kompletterande element eller en ny varmvattenberedare.

Varmvattenberedare - ett snyggt badkar.

Varmvattenberedare

En varmvattenberedare värmer ditt tappvatten. Varmvatten står för runt 20 % av hushållets energiförbrukning. Spara pengar med rätt åtgärder!

Varmvattenberedare

El-element - ett snyggt el-element i ett stilrent hem.

El-element

El-element är kanske inte det mest energisnåla, men de är pålitliga och effektiva. Dessutom är de perfekta att kombinera med luft-luftvärmepumpar.

El-element

Friskt hus och ett bra inomhusklimat

Huset behöver skyddas från fukt, föroreningar och annat skadligt på rätt sätt. När huset mår bra, mår även de som bor i huset bra.

Ventilation - en kvinna som öppnar

Ventilation

Med rätt ventilation får du ett bra inomhusklimat. Ett bra inomhusklimat förhindrar sjukdomar och underlättar problem med allergi och astma.

Ventilation

Fukt - vattendroppe

Kunskap om fukt

Det är viktigt att huset skyddas mot fukt, så att du undviker problem med mögel. Skydda ditt hus och säkra familjens hälsa och värdet på huset!

Fukt

Fuktlexikon - vattendroppar på glasruta.

Fuktlexikon

Mikrobiell påväxt, kondensation eller relativ luftfuktighet? Tycker du också att det är lite svårt med alla fuktord? Få koll på facktermerna i vårt fuktlexikon!

Fuktlexikon

Spara pengar och energi med solceller

Med solceller på ditt tak, kan du spara stora summor pengar varje år. Med lägre energiförbrukning gör du både en insats för miljön och för hushållets utgifter.

Solceller med solsken.

Kunskap om solceller

Vill du veta mer om solceller, då är vår kunskapsbank om solceller något för dig. Läs på i lugn och ro. Allt du behöver veta om solceller!

Solceller

Solceller på modernt hus.

Räkna på ditt hus

Testa hur många solceller du kan ha på ditt hus! Eller räkna på hur mycket el solceller kan producera på just ditt tak. Välkommen till solcellsguiden!

Solcellsguiden

Behagligt inomhusklimat med AC

Luftkonditionering är mångas dröm under heta sommardagar och nätter. En dröm som kan bli verklig, lättare än du tror. Oavsett om du vill ha AC i lägenhet, villa eller husvagn, har vi en lösning för dig. Vilken AC passar dig?

Kvinna som sitter vid dator, med AC i rummet.

AC för hem och kontor

Med AC i hemmet blir det till en fristad under sommarens värmebölja. På kontoret blir du mer produktiv om du kan hålla en lagom temperatur.

AC för hem och kontor

Husvagn och husbil på väg.

AC för husvagn och husbil

En husvagn eller husbil blir lätt alldeles för varm under varma semesterdagar.Sänka temperaturen vid värme eller förläng säsongen med uppvärmning.

AC för husvagn och husbil

Härliga bad till låg energiförbrukning

Det ska vara ekonomiskt och bekvämt att ha en pool eller spabad. Ta reda på hur du kan värma din pool på ett energisnålt sätt eller läs på om hur du kan få bekvämare underhåll med en poolrobot.

Poolvärmepump - ett par ben i  en varm pool.

Poolvärmepump

En poolvärmepump ger energisnål uppvärmning av din pool. Inte konstigt att runt 90 % av all uppvärmning av pooler i Sverige sker med poolvärmepumpar.

Poolvärmepump

En kvinna som bär en poolrobot.

Poolrobot

Enkelt och bekvämt underhåll med en egen robot i poolen. Lär dig allt om hur poolrobotar fungerar eller hur man kan tänka på när man väljer modell.

Poolrobot

Ett spabad i en grönskande trädgård.

Spabad

Med ett spabad kan du bada utomhus året runt! Till och med i svenskt klimat! Här hittar du matnyttig kunskap inför köp av ett eget härligt spabad.

Spabad