Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Säkringar storlek
Färger på säkringar
Varför går proppen?

Säkring & huvudsäkring

Att veta skillnaden på en huvudsäkring och säkring kanske alla vet. Eller? För dig som inte vet vad en säkring och huvudsäkring gör i hemmet, vilken storlek de ska ha och om det spelar någon roll vilka färger den har - hitta svaren här nedan.

Vad är en huvudsäkring?

En huvudsäkring sitter vanligen nära elmätaren i ditt hem och är kopplad till all el i din bostad för att skydda den mot överbelastning. Du ser vilka det är i proppskåpet, eller bredvid genom att de är lite större och sitter vanligtvis i grupp om tre.

Beroende på hur mycket el du använder, är din huvudsäkring av olika storlek. Vilken storlek du har framgår på din elfakturas baksida, under rubriken elnät. Du kan också se vilken storlek du har på baksidan av huvudsäkringen. Dessa påverkar också din fasta elavgift. Ju större huvudsäkring, desto högre belopp på fakturan, oavsett hur mycket el du använder. Se alltid till att ha rätt storlek på din huvudsäkring i förhållande till din elanvändning.

Ett vanligt hushåll brukar klara sig med 16 A, det är den vanligaste storleken. Vet du med dig att du har stora apparater som drar mycket ström, kommer du att behöva en större huvudsäkring. Stora apparater kan vara till exempel en bastu, laddning för elbil, om du har en elpanna eller direktverkande el. Enheten A står för ampere.

  • Grå= 16 A
  • Blå = 20 A
  • Gul = 25 A
  • Svart = 35 A
  • Vit = 50 A
  • Koppar = 63 A

Huvudsäkringar brukar delas upp i tre faser. De är fördelade på olika platser eller saker i ditt hem. Till exempel badrum, kök och vardagsrum. Stora apparater kan fördelas på alla tre faser, medan mindre strömkrävande apparater kan vara kopplad till en enda.

Vad är en säkring?

En porslinssäkring sitter vanligen i äldre bostäder och ser ut som en klassisk “propp”.

Uttrycket ”när proppen går”, kommer ifrån när strömmen går någonstans i huset och en säkring löser ut sig. Det gör den när den får för mycket ström än det den är gjord för. Har du då en porslinssäkring, så går den sönder vid överbelastning och du får ersätta den med en ny.

En automatsäkring, eller dvärgsäkring som den också kan kallas, sitter vanligen i nyare bostäder. Det är också vanligt att man försöker byta ut porslinsproppar mot automatsäkringar, eftersom en automatsäkring inte går sönder vid överbelastning, den löser ut sig genom en liten spak som du sedan kan trycka på igen om den skulle lösa ut.

Precis som med huvudsäkringar så har säkringar olika färger på sig, vilka står för olika storlekar. Enheten A står för ampere.

  • Grön = 6 A
  • Röd = 10 A
  • Grå/silver = 16 A
  • Blå = 20 A

Varför löser säkringen/huvudsäkringen ut sig?

Om din huvudsäkring ofta går, kan detta indikera på att du behöver en större huvudsäkring. Har du nyligen köpt en ny apparat som drar mycket ström? Som fjärrvärme, laddstolpe eller tvättmaskin, så kan detta vara boven.

Går dina mindre proppar kan detta vara för att en del apparater körs samtidigt som delar på samma gruppledning. Brödrost och elvisp till exempel. Det brukar vanligen vara enkelt att bara slå på igen om du har en automatsäkring. Vid en porslinssäkring och denna gått sönder, behövs det sättas dit en ny, se alltid till att ha extra säkringar hemma.