Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så placerar du luft-vattenvärmepumpens innedel
Så placerar du luft-vattenvärmepumpens utedel

Placering av luft-vattenvärmepump

Att placera en luft-vattenvärmepumps båda delar brukar vara enkelt. Självklart hjälper installatören dig att hitta bästa placering. Här finns några aspekter att tänka på.

Luft-vattenvärmepumpens innedel behöver placeras i ett utrymme med en golvbrunn.
Utedelen bör placeras på ett markstativ ovanpå ett stabilt underlag, förslagsvis ett gjutet fundament.

Placering av luft-vattenvärmepumpens innedel

Luft-vattenvärmepumpens innedel placeras vanligen i ett pannrum, en tvättstuga eller annan plats där den inte syns. Utrymmet måste ha en golvbrunn.

Ibland kan höjden vara ett problem, särskilt i källare, men då kan man välja en lägre luft-vattenvärmepump. Både Bosch och Mitsubishi har låga modeller sitt sortiment. Ett annat alternativ är att välja en luft-vattenvärmepump med separat varmvattentank. Innedelen är då mycket liten och det finns möjlighet att välja en varmvattentank som passar i höjd eller kanske till och med en liggande tank.

Placering av luft-vattenvärmepumpens utedel

När det gäller luft-vattenvärmepumpens utedel, finns det mer att ta hänsyn till:

Utedelen bör stå på stabilt underlag

Vi rekommenderar att din luft-vattenvärmepump placeras på ett markstativ. Det krävs ett stabilt och stadigt underlag för markstativet. Detta förbereder du vanligen själv inför installationen. Det är också mycket viktigt att luft-vattenvärmepumpens utedel står på ett helt plant underlag och inte lutar åt något håll.

» Läs mer om att förbereda underlag

Utedelen bör stå på väldränerad plats

På vintern kommer det avfrostningsvatten från luft-vattenvärmepumpen och detta fryser till is under din luft-vattenvärmepump, om det inte kan rinna undan ordentligt. Platsen bör därför vara väldränerad. Tänk särskilt på att inte placera utedelen, så att dräneringsvattnet bildar en isgata på en stig ni använder vintertid eller så att vattnet rinner in mot husgrunden.

Visa hänsyn mot grannarna

En luft-vattenvärmepump låter lite och det finns regler för hur mycket buller man får utsätta grannarna för. De flesta luft-vattenvärmepumparna når inte upp till sådana nivåer. Samtidigt kan det ändå vara en bra idé att inte placera luft-vattenvärmepumpen precis på tomtgränsen eller precis vid grannarnas uteplats. Tänk på grannsämjan!

Avstånd till innedelen

Mellan luft-vattenvärmepumpens två delar finns rör med köldmedium. Om dessa rör blir för långa minskas effekten. Det finns en maxlängd för köldmedierören, som anges i den tekniska specifikationen, men även innan kan värmepumpen förlora lite i effekt. Det är därför bra att ha ett kort avstånd mellan de två delarna.

Väderstreck

Vilket väderstreck luft-vattenvärmepumpens utedel placeras i, kan i viss mån påverka värmepumpens effektivitet. Det blir lite kallare runt luft-vattenvärmepumpen om den står i norr.

Samtidigt är det viktigt att inte lägga alltför stor vikt vid detta. Det finns andra aspekter att ta hänsyn till vid placeringen, som påverkar mer. Har du uppfyllt alla andra krav och det enda som återstår är söder eller norrläge, så kan söderläget ge något bättre effekt.

Ett skyddande tak

Det kan vara bra att skydda värmepumpen med ett tak. Taket skyddar mot nederbörd, men också snöras eller droppande smältvatten från taket, som kan skada din värmepump.

»Här hittar du ditt värmepumpstak

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige