Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

 • Produktfrågor
 • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

 • Leveransfrågor
 • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Förberedelser inför sanering
Under sanering - så gör du
Detta bör du tänka på

Så sanerar du med ozongenerator

Att genomföra en sanering med en ozongenerator är en lika enkel som effektiv metod när du har problem med svåråtkomliga dofter. Här går vi igenom hur du genomför en säker och effektiv ozonsanering.

Så förbereder du utrymmet inför en ozonbehandling

En ozongenerator ska alltid arbeta i ett så stängt utrymme som möjligt. Om utrymmet du sanerar släpper ut luft blir koncentrationen av ozonet inte tillräckligt hög och effekten blir sämre. Inför en ozonbehandling är det därför viktigt att du genomgår följande förberedelser:

 • Stäng dörrar och fönster och täta frånluftsventiler och springor genom vilka luft kan passera
 • Öppna eventuella luckor, garderober och skåp så att ozonet kommer åt alla ytor
 • Avlägsna alla saker, såsom växter eller elektronik, som inte behöver saneras från utrymmet
 • Placera ozongeneratorn så högt som möjligt eftersom ozon är tyngre än syre och sjunker mot marken
 • Ställ in timern på önskad tid och se till så att inga människor eller djur beträder utrymmet förrän minst 2 timmar efter att behandlingen är avslutad. Ozonet omvandlas naturligt till vanligt syre efter avslutad behandling så det räcker att vänta några timmar efter att behandlingen är slut för att vara säker på att allt ozon är borta. Gasen har en skarp doft så det är ingen risk att du andas in den utan att du är medveten om det

Läs mer:

» Är ozongenerator farligt?

Så sanerar du säkert med ozongenerator

När alla förberedelser är klara kan du starta ozongeneratorn och påbörja behandlingen. Ozongeneratorn har en timer som gör att den stängs av automatiskt när den inställda tiden har passerats. När behandlingen är avslutat ska du vänta minst 2 timmar innan du beträder utrymmet igen.

För att effektivt avlägsna allt ozon efter behandlingen kan du vädra ut utrymmet, dock aldrig innan dess att det har gått 2 timmar efter avslutad behandling.

För att få en så effektiv och säker sanering som möjligt bör du alltid tänka på följande innan du startar en ozonbehandling:

 • Låt inte ozongeneratorn arbeta i för långa intervaller då detta kan skada material i rummet. Skador uppstår när koncentrationen av ozon blir för hög, vilket dock inte riskeras om du kör en kortare behandling. Det krävs väldigt höga halter av ozon för att material ska skadas så risken för skador är mycket liten. Det är dock alltid rekommenderat att avlägsna allt material och alla saker som inte behöver vara i rummet under behandlingen, såsom teknik eller växter
 • Sanera hellre ett rum i taget än ett helt hus eftersom effekten blir bättre
 • Om den första behandlingen inte avlägsnade all doft effektivt kan du sanera utrymmet igen. Då kan du troligtvis minska behandlingstiden något, eftersom utrymmet redan är behandlat en gång

Hur stora ytor kan jag sanera med ozongenerator?

Det viktigaste att tänka på när du sanerar med ozongenerator är hur planlösningen ser ut. Är det ett enskilt rum med öppna ytor, eller behöver du sanera flera våningar med många olika rum? Om det är stora och uppdelade utrymmen som behöver saneras rekommenderar vi att du sanerar ett rum i taget.

Hur många kvadratmeter en ozongenerator kan sanera beror därmed på hur utrymmet som ska saneras ser ut, samt hur omfattande problemet är från början. Ett hus som har utsatts för rök under många år kan exempelvis behöva flera behandlingar då röklukten har satt sig djupt inne i de material och ytor som finns där. Många gånger är en chockbehandling, en kortare behandling med hög koncentration av ozon, en effektiv första behandling för att bli av med så mycket doft som möjligt från början. Vid en sådan behandling elimineras de flesta sporer och organiska tillväxter som ligger bakom att doften uppstår.

» Till ozongenerator