Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad händer när det är molnigt?
Vad gör jag med energiöverskottet?
Skillnad mellan norra och södra Sverige?

Passar solceller i Sverige?

Under det mörka vinterhalvåret i Sverige, kan man fråga sig om solceller verkligen passar i vårt nordiska klimat? Är det ens lönsamt med solenergi i vårt land? På den frågan kan vi kort och gott svara, ja. Det är till stor del tack vare de långa och ljusa sommardagarna vi har i Sverige, men även för att det finns effektiva solpaneler på marknaden, samt möjligheten att sälja det producerade elöverskottet.

Solceller producerar el även vid moln och på vintern.

Vad händer när solen går i moln?

Tack vare dagens effektiva solpaneler, produceras el även när det är molnigt. Trots att solen går i moln, panelerna är täckta av frost eller ett lätt snötäcke, fångar solcellerna upp solens strålar och producerar solenergi, dock med en viss reducerad effekt.

Vad händer med den energi som inte förbrukas?

Under de soligaste delarna av året, producerar solcellerna oftast ett överskott. Om du är ansluten till elnätet kan du sälja tillbaka överskottet till ditt elbolag. De pengar du tjänar kan du använda dig av att köpa el under de månader som är mörka och kalla, då elförbrukningen oftast är något högre och solcellspanelerna producerar mindre.

Skillnad mellan norr och söder?

Bor man i norr eller söder, skiljer sig antalet soltimmar beroende på årstid. I södra Sverige har man ungefär samma solstrålning som i norra delen av Tyskland, som är ett av de länder där flest solceller per invånare finns installerade.

Men kan det verkligen löna sig att installera solceller i norr? Under det mörka vinterhalvåret uppe i norra Sverige, blir det inte många soltimmar då solcellerna har möjlighet att generera energi. Detta tas dock igen under den ljusa delen av året då soltimmarna är väldigt många. Då det inte förbrukas lika mycket energi under den ljusa delen av året, kan överskottet säljas tillbaka till ditt elbolag. Det du tjänar på överskottet, kan sedan användas till vinterns mörka månader då elförbrukningen oftast är högre. Utslaget över hela året blir skillnaden inte så stor, om du bor i norra eller södra Sverige.

Rätt placering för bäst effekt

Med rätt placering och rätt dimensionerade paneler kan din elräkning reduceras rejält under hela året, oavsett var du bor i Sverige. Lär dig mer om hur du optimalt placerar dina solceller:

» Placering av solceller