Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Passar solceller i Sverige?

Under det mörka vinterhalvåret som vi har i Sverige kan man fråga sig om solceller verkligen passar i vårt nordiska klimat? Är det ens lönsamt med solenergi i vårt land? På den frågan kan vi kort och gott svara, ja. Det är till stor del tack vare de långa och ljusa sommardagar vi har i Sverige, men även för att det finns effektiva solpaneler på marknaden samt möjligheten att sälja det producerade elöverskottet.

Vad händer när solen går i moln?

Tack vare de effektiva solpanelerna, produceras el även under de dagar som är lite molnigare. Trots att solen går i moln, panelerna är täckta av frost eller ett lätt snötäcke, fångar solcellerna upp solens strålar och producerar solenergi. Dock med en viss reducerad effekt, men med rätt placering och rätt dimensionerade paneler kan din elräkning reduceras rejält under hela året.

Vad händer med den energi som inte förbrukas?

Under de delar av året som är mest soliga, producerar solcellerna oftast ett överskott. Om du är ansluten till elnätet kan du sälja tillbaka överskottet till ditt elbolag. De pengar du tjänar kan du använda dig av att köpa el under de månader som är mörka och kalla då elförbrukningen oftast är något högre och solcellspanelerna producerar mindre.

Skillnad mellan norr och söder?

I södra Sverige har vi ungefär samma solstrålning som i den norra delen av Tyskland, som är ett av de länder där flest solceller per invånare finns installerade. Bor man i norr eller söder, skiljer sig antalet soltimmar beroende på årstid. Frågan som man kan ställa sig är då om det verkligen skulle löna sig att installera solceller i norr. Under det mörka vinterhalvåret uppe i norra Sverige, blir det inte så många soltimmar som solcellerna har möjlighet att generera energi. Detta tas dock igen under den ljusa delen av året då soltimmarna är ofantligt många. Då det inte förbrukas lika mycket energi under den ljusa delen av året, kan överskottet säljas tillbaka till ditt elbolag. Det du tjänar på överskottet, kan sedan användas till vinterns mörka månader då elförbrukningen oftast är högre. Utslaget över hela året, bör därför inte skillnaden bli så stor oavsett om du bor i norra eller södra Sverige.

Lär dig mer om hur du optimalt placerar dina solceller: Placering solceller