Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Allt om hur du placerar solceller för bästa effekt
Lutning och väderstreck
Olika taktyper

Placering av solceller

Solcellernas placering avgör hur effektiv din solcellsanläggning kan bli. Faktorer som takets lutning, antalet takvinklar och vilka väderstreck taket är riktat åt, är alla avgörande faktorer för hur effektiv din anläggning kommer att bli.

Visste du att...
Solceller kan generera solel även om det är molnigt, men om solcellerna placeras i direkt skugga från kringliggande byggnader, träd eller liknande, då slutar solpanelerna att generera solenergi.

Vilken lutning på solceller är bäst?

Solpanelerna bör ha en vinklad placering, för att kunna generera solel på effektivaste sätt. Därför placeras i regel alltid solpanelerna med en viss lutning. Vilken lutning som behövs beror på flera faktorer. Om ditt tak är riktat mot väst bör lutningen vara en annan jämfört med om ditt tak är riktat mot söder.

Läs mer om hur din lutning på taket påverkar solcellernas effekt här:

» Rätt lutning på solceller

Visste du att...
Hur du väljer att placera dina solceller är helt avgörande för hur mycket solenergi som solpanelerna kan generera.

Vilket väderstreck är bäst?

Vilket väderstreck solcellerna riktas mot påverkar hur mycket solel som anläggningen kommer att generera. Även om du inte har möjlighet att rikta dina solpaneler mot det optimala väderstrecket, kan du fortfarande tjäna mycket pengar på att placera solceller på ditt tak. Man kan nämligen justera andra faktorer, för att öka solpanelernas effektivitet.

Läs mer om hur mycket väderstreck påverkar solcellerna här:

» Rätt väderstreck på solceller

Vilken taktyp är bäst för solceller?

Vilken taktyp huset har påverkar hur effektiv solcellsanläggningen är. Främst beror det på att olika taktyper har olika graders lutning, men även antal vinklar som taket har påverkar hur du har möjlighet att placera solpanelerna.

Takmaterialet påverkar även det. Det är inte optimalt att placera solpaneler på alla typer av takmaterial och framför allt påverkar det vilket material som behövs och därmed investeringskostnaden.

Läs mer om hur olika typer av tak påverkar placeringen av solceller här:

» Montera solceller på olika typer av tak