Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Tak med eller utan råspont
Att tänka på vid montering på tegeltak

Montera solceller på tegeltak

Funderar du på att montera solceller på ett tegeltak? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta om montering av solceller på tegeltak.

Detta gäller oavsett om du har tegelpannor av betong eller lera. Exempelvis behöver du ha koll på om du har råspont eller inte.

Hur vet jag om mitt tegeltak har råspont eller inte?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi diskuterar installation av solceller är hur man kan veta om tegeltaket har råspont eller inte. Därför tar vi självklart upp detta, så att du vet hur du ska kolla vilket just du har.

Hur ser jag om det är tegeltak med råspont?

Råspont är spontade brädor, ofta tillverkade från sprintved, som kan kilas in i varandra en efter en. Råspont används ofta till beklädnader som alternativ till skivmaterial och används vanligtvis i golv, yttertak och väggar. Om du står på vinden i ditt hus och kollar upp mot taket kan du se om det finns råspontskivor. Det kan liknas vid omålat "klick-golv".

Hur ser jag om det är tegeltak utan råspont?

Vanligtvis har alla villatak råspont, men det finns några alternativ. Oftast används så kallade OSB-skivor (Oriented Stranded Board), som är ett mellanting mellan spånskiva och plywood. Skivorna framställs genom att man limmar ihop långa träspån under tryck och värme. Om du står på vinden i ditt hus, kollar upp i taket och det ser ut som spånskivor, då vet du att du har ett tak utan råspont.

Vad bör jag tänka på vid montering på tegeltak?

Även om det kan skilja sig åt lite vid installationen, beroende på om man har råspont eller inte, så kvarstår fortfarande teglet, oavsett om du har tegel i betong eller lera. Vid installation av solceller på tak av tegel så måste man nästan alltid flytta runt tegelpannorna under installationen, för att komma åt att skruva in anläggningen i takstolarna. I och med detta finns alltid risken att några takpannor går sönder under monteringen, hur försiktig montören än försöker vara. Därför är det alltid bra att säkra upp sig med några extra takpannor redan innan installationen, för att inte riskera läckage.