Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Falsat plåttak
Trapetsplåt
Med eller utan råspont

Montera solceller på plåttak

Vill du montera solceller på ett plåttak? Vi går igenom allt som kan vara bra att veta om montering på olika sorters plåttak, bland annat hur du tar reda på vilken typ av plåt som sitter på ditt tak, eftersom det påverkar vilket material som behövs vid installationen.

Hur vet jag vilken typ av plåt mitt tak har?

Det finns flera olika typer av plåttak. Några av de vanligaste typerna är tak av falsad plåt och trapetsplåt. Men det finns även klicktak, profilerad plåt och granulerad takplåt. Även om alla taktyperna består av plåt, skiljer de sig åt i utformningen och detta måste man ta hänsyn till vid montering av solpaneler.

Hur ser jag om det är ett falsat plåttak?

Ett falsat plåttak består av släta plåtskivor som fästs ihop med hjälp av en metod som kallas för falsning. Då plåten fästs i taket med dolda infästningar blir det inga synliga hål i plåten, vilket gör att plåten håller bättre mot väder och vind.

Hur ser jag om det är ett tak av trapetsplåt?

Trapetsplåt, även kallat för TRP, är en form av korrugerad plåt / profilerad plåt, som oftast består av tunn plåt, där veck har pressats fram på ett speciellt sätt. Fördelen med trapetskorrugerad plåt är att det tål tyngre vikter och är styvare, jämfört med platt plåt.

Hur vet jag om mitt plåttak har råspont eller inte

I princip alla tak har råspont som innermaterial, vilket är spontade brädor, som kilas in i varandra och kan liknas vid omålat "klick-golv". Men det finns även tak som har annat material i sitt innertak, oftast är det då OSB-skivor. OSB-skivor är ett mellanting mellan spånskiva och plywood. Står du på vinden i ditt hus och kollar upp i taket så kan du enkelt se vilket material som används.

Vad bör jag tänka på vid montering av solceller på plåttak?

Vilken typ av plåt ditt tak har påverkar vilket material som behövs vid installationen, främst beroende på att det behövs olika fästen för olika typer. Även om du har råspont eller inte påverkar vilket material som behövs. Därför är det viktigt att du anger rätt taktyp, så att vi kan se till att rätt material finns tillgängligt när du ska montera dina solpaneler.

Installation solceller
Vill du ha hjälp med solcells-installation? Få hjälp med att installera solenergi på ditt tak av certifierade installatörer.