Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Uppvärmning hus

Hus behöver någon form av uppvärmning, här i Sverige. Det finns många olika typer av värmekällor att välja mellan och det finns dessutom olika sätt att sprida värmen i huset. Genom att optimera värmen i ditt hus, kan du både öka bekvämligheten och hålla nere omkostnaderna.

Hur mycket kostar uppvärmning?

En mycket stor del av omkostnaderna för ett hus är just omkostnader för uppvärmning. Energimyndigheten räknar med att närmare 60 % av husets elförbrukning går till uppvärmning och ca 20 % går till uppvärmning av tappvatten. Om du vill få lägre omkostnader för ditt hus, är det alltså uppvärmningen du ska ta tag i!

Mer om energibesparing hemma

Olika värmesystem

Det finns en rad olika värmekällor eller värmesystem att välja mellan. Vilket som passar dig beror på hur mycket du kan investera, hur stora omkostnader du vill ha, hur miljövänligt system du vill ha, hur bekvämt system du vill ha m.m.

Mer om värmessystem

Ett hus kan värmas av:

Huset ska ha en primär värmekälla

Varje hus måste ha en primär värmekälla. Det innebär en värmekälla som klarar av att stå för husets hela årsbehov av värme. I många fall kan en sekundär värmekälla hjälpa till att hålla nere kostnaderna, och den primära värmekällan kanske knappt måste användas.

Vad är en primär värmekälla?

Luftvärmepump är en sekundär värmekälla

Olika sätt att sprida värme i hus

När det gäller att sprida värme i huset, finns det inte lika många alternativ. Antingen har du luftburen värmespridning eller så har du vattenburen värmespridning. Systemen kan dock vara uppbyggda på olika sätt och det finns många smarta sätt att optimera värmespridningen, oavsett om du har vattenburen eller luftburen värmespridning.

Mer om värmespridning

Värmen kan spridas med:

Uppvärmning av tappvatten

Tappvatten är det vatten som kommer ur kranarna i huset. Det varmvatten som används till dusch, bad, disk, handtvätt m.m. Vanligtvis går ungefär en femtedel av hushållet elförbrukning till att värma upp tappvatten, men beroende på familjens vanor kan det snabbt bli mycket mer. För en familj innebär det ofta omkostnader på 5000-10000 kronor om året. Med rätt åtgärder kan du snabbt spara mycket pengar på uppvärmning av tappvatten.

Läs mer om varmvatten