Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Checklista inför köp
Välja badtunna - så gör du
Uppvärmning, underlag och vinterbad

Att tänka på inför köp av badtunna

Funderar du på att köpa badtunna men är osäker på vad som krävs? En badtunna är en fantastisk investering som kan ge dig skön avkoppling året runt så länge din trädgård har förutsättningarna som krävs. Här går vi igenom vad du behöver tänka på, för att din badtunna ska bli en så bra investering som möjligt.

Kan du placera badtunnan på lämplig plats?  

En badtunna rymmer stora volymer av vatten som ska fyllas på och tömmas ut under året. Att placera badtunnan på bästa tänkbara plats rent estetiskt är tyvärr inte alltid det mest praktiska alternativet.  

Det viktigaste att tänka på när du placerar din badtunna är - har du enkel tillgång till vatten? Och tål underlaget att du tömmer badtunnan på vatten?  

En lång trädgårdsslang är allt som krävs för att du ska kunna fylla din badtunna inför bad, så börja med att säkerställa att din trädgårdsslang räcker till den plats där badtunnan ska stå. Du behöver även vara säker på att du kan tömma badtunnan på vatten på ett säkert sätt. Om det inte passar att tömma vattnet direkt där badtunnan är placerad kan du enkelt åtgärda det med hjälp av en slang som du kopplar på inför tömning.  

Hur ser underlaget där badtunnan ska stå ut? 

En badtunna behöver ett fast och stabilt underlag som tål väta. Kanske har du tänkt att ställa badtunnan direkt på mark, eller så har du ett trädäck som underlag. Oavsett vart du har tänkt att placera din badtunna är det viktigt att underlaget förbereds och klarar av förutsättningarna. Om du vill gräva ner din badtunna bör du fundera på huruvida det krävs dränering eller inte, en badtunna innebär alltid att en viss mängd vatten skvalpar över och blöter ner omgivningen.  

Kan du förbereda underlaget på egen hand? 

Om platsen för badtunnan inte är tillräckligt förberedd för installationen behöver du fundera på om du kan göra det arbetet själv eller om du behöver anställa någon som hjälper dig. Att ta hjälp av en expert är alltid att rekommendera om du känner dig osäker, men då får du räkna in de kostnaderna i den totala investeringskostnaden från början.  

Vilken typ av badtunna passar dig?  

Det finns många olika saker att tänka på här. Hur stor badtunna vill du ha? Hur många ska rymmas i badtunnan samtidigt? Vill du ha en vedeldad badtunna eller ett elektriskt aggregat? Hur vill du att badtunnan ska se ut? En träpanel är vacker men kräver eventuellt lite arbete för att inte blekna. Var noga med att fundera över dessa saker innan du gör ditt val så att du vet att du får de funktioner och det slutresultat du verkligen önskar.  

Vilket uppvärmningssystem ska badtunnan ha?  

Vill du elda i badtunnan eller föredrar du ett elektriskt aggregat? Det finns för- och nackdelar med båda. I Sverige kan ett elektriskt aggregat hjälpa till med att bibehålla en stadig temperatur över fryspunkten under vintern om badtunnan ska användas hela året. En vedeldad bastu har ingen elförbrukning och kan vara ett bättre alternativ för dig med stadig tillgång till ved, eller som helt enkelt föredrar en mer analog uppvärmningsmetod.  

» Så eldar du rätt i badtunna

Ska badtunnan användas under vintern? 

Få saker är lika avkopplande och njutningsbara som att krypa ner i en varm badtunna en kall vinterkväll. För många är det just vinterkvällarna badtunnan är till för, medan andra föredrar att bada under sommarhalvåret. Det kan vara bra att tänka på hur långt in på året du vill bada i badtunnan innan du gör ditt val. Kanske är det smidigare med en elektriskt uppvärmd badtunna för dig som planerar att behålla vattnet under vintern och därmed behöver säkerställa en kontinuerlig uppvärmning för att vattnet inte ska frysa? Annars behöver du tömma vattnet mellan baden, om du inte badar så ofta att den höga vattentemperaturen hålls kvar.  

Hur väl badtunnan är isolerad är direkt kopplad till hur ofta du ska bada på vintern. En oisolerad badtunna är inte ett bra alternativ för dig som vill bada när det är kallt utomhus då det kommer kräva mycket mer av ditt uppvärmningssystem.  

Det kan även vara smart att fundera över om du vill ha ett isolerande spabadslock om du ska bada på vintern. Locket hjälper till med att bibehålla temperaturen på vattnet, så att du slipper värma upp badtunnan lika mycket inför varje bad. Dessutom minskar ditt behov av rengöring då locket håller smuts och dylikt borta medan det ligger på.  

Mer om badtunnor