Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Krävs bygglov?
Lag om pooltak
Barnsäkra poolen

Vad säger lagen om poolskydd?

För att bygga pool krävs märkligt nog inget bygglov. Eftersom den grävs nedåt och inte uppåt, finns inga regler för detta, det är endast om markhöjden ändras. Dock – staket, mur, poolskydd, pooltak och annat kring poolen, gäller andra regler. Vi reder ut allt om lagar, lov och poolskydd.

Måste jag ha poolskydd? 

Enligt lag måste du ha poolskydd. Detta för att förhindra olyckor, främst de som rör barn. Den vanligaste dödsorsaken bland barn är drunkningsolyckor, det händer när man minst anar det. Därför är det väldigt viktigt att ha något slags skydd kring poolen, om poolen har minst 20 cm vatten. För att följa lagkraven gäller: 

  • Ett staket som är minst 0,9 meter – man ska inte kunna krypa under eller gå över om man är ett litet barn. 
  • Täckning över poolen/skyddsnät som håller för ett barn. Max 50 mm maskvidd. 
Reglerna gäller fasta pooler -
både allmänna och privata. Har du en ovanmarkpool eller plastpool, behöver du inget poolskydd. 

Bygglov för poolskydd 

Även om du inte behöver ett bygg- eller marklov för din pool, kan det vara så att det krävs för allt runtom. Detta inkluderar altan, pooltak, staket eller andra tillbehör. Ska poolen vara ansluten till de kommunala vattenledningarna, kan det krävas en anmälan för detta. Kolla med byggnadsnämnden om du är osäker på allt som rör bygg- och marklov. Marklov kan behövas om det är så att det är stora mängder jord som ska bort, eller om du fyller det så att markhöjden ändras. 

Hur högt får ett pooltak vara utan bygglov? 

En bra riktlinje är att om du bygger ett pooltak som är högre än 60 cm meter vid högsta punkten, behöver du ansöka om bygglov. Detta skiljer sig dock åt från kommun till kommun, för att vara på den säkra sidan, kolla en extra gång. Skulle du missa att ansöka om bygglov eller marklov, kan detta kosta dig dyrt i avgifter. I vissa fall kan du till och behöva ta bort det du inte ansökt om. 

Allt om pooltak och poolskydd

Ta del av mer information gällande pooltak och poolskydd och köp via länkarna nedan.