Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Rätt placering
Rätt inställningar
Rätt underhåll

Tips för lägsta energiförbrukning med poolvärmepump

För att få så kostnadseffektiv och långvarig användning av din poolvärmepump finns det vissa saker du bör känna till. Därför ger vi dig en liten guide med tips på sådant du bör tänka på och göra på egen hand för att säkerställa en så låg energiförbrukning som möjligt.

Våra bästa tips för lägst energiförbrukning

Så här får du så låg energiförbrukning som möjligt:

1
Placering av poolvärmepumpen: Det är viktigt att placera poolvärmepumpen med tillgång till fritt insug (gäller för utomhusdelen). Se över den uppsugande delen kontinuerligt, då regelbundet underhåll leder till optimal verkningsgrad.
Rätt placering av poolvärmepumpen
2
Rätt inställning: Genom att ställa in din poolvärmepump på rätt sätt, möjliggör du för låg energiförbrukning. Pumpen är som mest effektiv när temperaturskillnaden mellan in- och utlopp är liten, en temperaturskillnad på 1-2 grader är bra. En bypass hjälper till att få rätt flöde genom poolvärmepumpen, vilket bidrar till att temperaturskillnaden blir optimal.
Därför ska du ha bypass till poolvärmepumpen
3
Rätt uppstart: När du först startar din poolvärmepump ska du låta den arbeta utan avbrott under ett par dagar, eftersom du då når önskad vattentemperatur snabbare. När vattnet nått önskad temperatur går pumpen in i viloläge och startar först när behov uppstår igen. När vattnet väl är uppvärmt är det också mer energieffektivt att låta poolvärmepumpen vara påslagen än att stänga av den. Pumpen jobbar då i lugnt tempo för att bibehålla temperaturen. Slår du av den, för att sedan starta om den igen efter några dagar, får den börja om och drar då mer energi.
4
Rätt underhåll: Underhåll din värmepump regelbundet för att förhindra löv och smuts från att täppa till gallret, att batteriet till förångaren blir igengrott av smuts etc.
Så sköter du din poolvärmepump
5
Täck poolen: Det är mycket viktigt att täcka över poolen nattetid, men hjälp av exempelvis ett pooltak, en lamellduk eller liknande. På så vis bevaras värmen mycket bättre under natten då temperaturen sjunker avsevärt. Det skyddar dessutom mot insekter, regnvatten och smuts.
Läs mer om hur du kan spara energi med pooltäckning här