Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur lång tid tar det egentligen innan det är varmt och skönt och går att bada i poolen?
I artikeln...
Hur fort värms poolen upp?
Låt poolvärmepumpen stå på
Hur kan jag påverka uppvärmningstiden?

Hur lång tid tar uppvärmning av pool?

Beroende på poolens storlek tar det generellt mellan 2-3 dagar för vattnet att uppnå önskad temperatur. Det krävs mycket energi för att värma upp allt vatten, om det skulle göras snabbare blir det väldigt kostsamt.

Hur fort värms poolen upp?

Generellt sett stiger vattnets temperatur med 2-3 grader per dag, beroende på bland annat mängden vatten (volym), poolens konstruktion (isolering) samt väderförhållanden. När det är varmare utomhus går det snabbare att värma upp poolvattnet, då poolvärmepumpen får mer värme att ta tillvara. Poolen läcker också mindre värme i det läget.

Låt poolvärmepumpen stå på

För snabbast möjliga uppvärmning bör du köra din poolvärmepump kontinuerligt oavsett väder och vind, samt satsa på en värmepump med hög kapacitet. En poolvärmepump jobbar bäst när den får jobba i lagom takt och i och med att det tar så lång tid att värma poolen finns det knappt någon anledning att stänga av poolvärmepumpen mellan gångerna, när det tar dagar att värma upp vattnet igen. Om du däremot ska resa bort några veckor och ingen ska använda poolen kan det vara anledning att stänga av poolvärmepumpen.

Poolvärmepump ger bäst uppvärmning
En poolvärmepump med tillräcklig kapacitet för din pool ger snabb, effektiv och energisnål uppvärmning. Läs mer om poolvärmepumpar här.

Hur kan jag påverka uppvärmningstiden?

Är det så att du “ärver” en pool när du köper hus, kan du inte påverka lika mycket som om du bygger en pool från scratch. Men visst finns det saker du själv kan göra i båda fallen. Ska du bygga själv är det viktigt att tänka på att isolera ordentligt runt poolen, annars kommer marken och grundvattnet kyla poolen mer än nödvändigt. Självklart påverkar även poolmodell (storlek och volym) hur lång tid uppvärmningstiden blir.

Fler tips på hur du själv kan påverka:

Underhåll och rengör poolen och dess komponenter regelbundet (filter, värmeväxlare, batteri, pumpens hölje m.m.).
Så ska du rengöra och sköta din pool
Investera i ett pooltak, solfolie eller lamelltäcke för att kunna täcka poolen under natten. Välj ett poolskydd som är enkelt att ta av och på. Med ett pooltak kan du förlänga badsäsongen och samtidigt minska energiförbrukningen. Vid sol och värme kan vattentemperaturen stiga med 6-8 grader. Väljer du att införskaffa ett lamelltäcke kan du höja vattentemperaturen på ett enkelt sätt, samtidigt som du får ner driftskostnaden.
Därför ska du täcka poolen
Med bra tillbehör kan du optimera din värmepump och på så vis spara tid och energi vid uppvärmning av poolen. Hos Polarpumpen kan bland annat du köpa en s.k. bypass, som ger extra bra flöde genom uppvärmningspumpen och minskar slitaget på din poolvärmepump.
Därför ska du ha bypass till poolvärmepumpen
Mindre värmeförluster och snabbare uppvärmning
Visste du att den största förlusten av värme från poolen sker via vattenytan? Om du skyddar poolen med ett pooltak behålls värmen i vattnet, och ditt behov av uppvärmning minskar. Pooltak kan sänka dina uppvärmningskostnader avsevärt, samtidigt som du får en mer skyddad och renare pool.