Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Med rätt verktyg och tillbehör kan poolrengöringen gå snabbt och effektivt.
I artikeln...
Förebygg smuts i poolen så gott det går
Rengör kontinuerligt
Så ofta behöver du rengöra din pool

Effektiv poolrengöring och poolskötsel

Vattnet i din pool blir snabbt smutsigt genom orenheter från luften och från de som badar i poolen. Att rengöra din pool är väldigt viktigt för att vattnet inte ska vara farligt för de som vistas i poolen. Poolrengöring behöver dock inte vara besvärligt eller ta mycket tid.

Förebygg smuts i poolen så gott det går

Genom förebyggande åtgärder som att alltid duscha innan du badar eller investera i ett fotbad intill poolen kan du enkelt minimera den mängd smuts som når ditt poolvatten. För att skydda din pool från smuts när ingen badar är någon form av pooltäckning att föredra.

Pooltäckning underlättar rengöringen

Många tänker inte på att pooltäckning är en del av rengöringen genom att det minimerar mängden smuts som når vattnet. När du täcker din pool med pooltäckning skyddar du vattenytan från löv, smuts och regnvatten som försurar och förorenar vattenmiljön. När vattnet blir förorenat behöver du tillsätta mer kemikalier och klor för att kunna bada. Med pooltäckning behöver du inte använda lika mycket klor vilket innebär att pooltäckning därmed även leder till minskade kostnader och tid lagd på rengöring. Ett poolskydd fungerar även som en naturligt uppvärmningskälla eftersom värmen stannar kvar i vattnet istället för att avdunsta från vattenytan.

» Varför ska man täcka poolen?

Pooltak och poolskydd
Täck din pool - mindre rengöring och mindre kostnader för uppvärmning!

Rengör poolen kontinuerligt

Rengöringen av ditt poolvatten sker i flera steg. Först och främst behöver du en cirkulationspump som säkerställer att vattnet cirkuleras och renas genom ett filter. Med en sandfilterpump kan du optimera rengöringen av din pump genom att rena vattnet med hjälp av sand. Pumpen fångar upp såväl mindre partiklar som hårstrån och håller vattnet rent och klart.

Så rengör du din pool

1
Kontrollera pH värde! Att ha ett balanserat pH-värde i poolen är viktigt, om inte viktigast av allt. Felaktiga pH-värden kan ha många jobbiga följder, som skador på material, irriterade ögon och hud samt att kloret inte längre har någon verkan. Genom att kontinuerligt kontrollera att pH-värdet är bra kan du därmed undvika ett ohälsosam pool. Detta för göras en gång i veckan.
Fel på poolvattnet - här får du hjälp!
2
Kontrollera klorvärde och dosera klor! Klor tillsätts i poolen för att desinficera vattnet så att alger och beläggningar hålls borta. Kanske har du hört talas om fritt klor och bundet klor och undrar vad de egentligen betyder? Fritt klor är det klor vi vill ha i poolen. Det är luktfritt och märks ej av och arbetar för att desinficera vattnet. Bundet klor uppstår när det fria kloret reagerar med föroreningar i poolen. Till skillnad från fritt klor har bundet klor ingen desinficerande effekt och verkar istället irriterande på hud och ögon och kan sprida en stickande och skarp klordoft. För att säkerställa att ditt vatten inte innehåller för höga halter av bundet klor och har gynnsamma halter av fritt klor bör du därför kontrollera klorhalterna regelbundet samt åtgärda dem ifall de är obalanserade. Kontrollera klorvärdena varje vecka, åtgärda eventuella obalanser när de uppstår. Dosera klor kontinuerligt. Dosering beror på värmen i luften samt hur mycket poolen används, kom ihåg att anpassa dosen efter behov.
3
Dammsug! Allting som faller ner i poolen eller följer med de som badar ner i vattnet innehåller bakterier och föroreningar som kan orsaka problem om de får ligga kvar i vattnet för länge. Med regelbunden dammsugning av poolen undviker du att bakterierna får fäste vilket ökar behovet för kemisk rengöring. Dammsugning av poolen bör ske en gång i veckan för att bibehålla ett rent vatten. Öka rengöringen vid behov, exempelvis om poolen använts extra mycket eller ifall det fallit ner löv eller dylikt som behövs tas bort.
Varför dammsuga poolen med poolrobot?
4
Backspola filter! För att ditt filter ska fungera optimalt behöver du tömma och rengöra det regelbundet. Detta bör göras var 7 - 14:e dag för optimal funktion.
5
Grovstäda poolen! Inför vinterstängning och vid behov efter att poolen använts extra mycket bör du även genomföra en mer noggrann rengöring av poolens ytor och material. Detta görs vid behov eller någon/några gånger per säsong. Ska alltid göras inför vinterstängning för att undvika skador.
Så vinterstänger du din pool

Så ofta behöver du rengöra din pool

Under högsäsong bör du rengöra din pool från löv och övrig smuts som flyter i vattnet dagligen med hov eller liknande. För att din pump ska fungera optimalt bör du även se över filter några gånger i veckan för att tömma dem på smuts. Det är viktigt att du testar och justerar vattnets pH värde ofta. Värdet ska ligga mellan 7.0 och 7.6. Vattenvårdsprodukter som klor eller andra medel behöver tillsättas oftare ju mer poolen används och ju varmare luften är. Genom att hålla koll på dina värden vet du ifall du behöver tillsätta mer. Mer noggrann rengöring av poolens väggar och golv för göras några gånger i veckan när poolen används mycket. För smidigt rengöring rekommenderar vi poolrobot som helt automatiskt sköter jobbet åt dig.

» Tillbehör till poolen

Poolrobot - för snabb och noggrann rengöring

Med en poolrobot kan du luta dig tillbaka medan rengöringen sköter sig själv. Poolroboten fungerar som en automatisk dammsugare som suger upp smuts och orenheter från vattnet som lämnas rent och badvänligt. Poolrobotar finns i olika storlekar och kapacitet så det är enkelt för dig att välja den som passar just din pool. Med en pooldammsugare slipper du lägga tid och energi på att rengöra din pool på egen hand och kan istället njuta av rent vatten varje dag.

Poolrobot till din pool
En poolrobot sköter poolen åt dig.