Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Steg för steg guide - vårstarta poolen rätt
Videoguide - så vårstartar du poolen
Chockklorering, pH-värden och rent poolvatten

Vårstarta pool - så gör du

Våren är här och det är dags att vårstarta poolen inför årets poolsäsong. Många kan uppleva problem med grönt eller illaluktande vatten efter vinterhalvåret och då kan det vara bra att veta hur man åtgärdar dessa problem inför badsäsongen. I denna poolguide går vi igenom hur du vårstartar poolen, steg för steg. Om du hellre tittar på en video som förklarar hur du ska göra hittar du vår videoguide längre ner på sidan.

Vad ska man göra när man vårstartar poolen? 

Att vårstarta poolen är samma sak som att göra en omvänd vinterstängning. Med andra ord ska du återmontera alla tillbehör och all utrustning som du har vinteranpassat, fylla poolen till badnivå samt starta upp uppvärmningen och tillsätta nytt klor.

Det viktigaste att tänka på när du startar poolen inför badsäsongen är att säkerställa att all utrustning är monterad och fungerar som den ska samt att säkerställa ideala värden i poolvattnet

Vill du hellre se en film över hur du vårstartar poolen? Kika på videon nedan för steg för steg guide! 

Så vårstartar du din pool steg för steg 

1. Börja med att ta bort eventuella plåtar, pooltak eller pooltäckning från poolen.  

2. Återställ sedan all poolutrustning som du har vinteranpassat. 

3. Fyll upp poolen till din vanliga vattennivå.

Det går snabbare att fylla upp vattnet om du håller slangen över vattenytan. Genom att fylla poolen när vattenanvändningen i området är som lägst sparar du ännu mer tid. Ofta är vattenanvändningen som lägst under kvällen eller natten, så har du möjlighet är det fördelaktigt att fylla poolen då. För att minska energiförbrukningen bör du alltid fylla poolen med kallt vatten. Kallt vatten innehåller dessutom mindre bakterier och är därför bättre för poolens pH-värden. 

4. Återmontera och starta sedan upp din uppvärmning.

Vänta några minuter efter uppstart för att se så att allting har startat och fungerar som det ska. Om det inte gör det är det bypassventilen du behöver ställa in. Då får du antingen öka eller sänka trycket.  

5. Nu är det dags att rengöra poolen genom att avlägsna smuts och löv som hamnat i vattnet under vintern. Använd dina rengöringsverktyg för att avlägsna all smuts från vattnet. 

6. När poolen är ren från smuts ska du testa vattnet och säkerställa att alla värden ligger inom acceptabla, eller allra helst ideala, spann. I poolvattnet finns det en rad ämnen som bör förekomma i acceptabla värden, helst perfekta. De värden du bör kontrollera är pH (7,2), fritt klor (1 ppm), bundet klor (o ppm), alkalinitet (100-120 ppm), kalk (200 ppm) och cyanussyra (0-30 ppm).  

Det ideala pH-värdet för ditt poolvatten är 7,2. Beroende på vad dina värden ligger på får du göra en eventuell justering av pH-värdet så att det hamnar mellan det accepterade spannet 7,2-7,6. När du ligger inom idealvärdena fungerar kloret som det ska och alger och dylikt får svårt att få fäste i poolen. 

Läs mer om optimala värden i poolvattnet här

Kom ihåg!
Ett klart vatten är inte alltid ett tecken på ett bra vatten. Klart vatten kan vara surt och slita på utrustningen, du ska därför alltid testa vattnet regelbundet.

Chockklorering av pool - så gör du

Nu är det dags att chockklorera vattnet för att ersätta det klor som har förbrukats under vintern. Chockklorering görs för att få bort alger och bakterier från vattnet.

Ta en hink med ljummet vatten och tillsätt chockklor enligt regeln 200 g per 10 kubik. Låt kloret lösas upp i vattnet och rör om då och då. Häll det sedan rätt ner i poolen. Låt sedan kloret verka några dagar.

Uppvärmning av vinterstängd pool - så värmer du poolen så effektivt som möjligt

Efter att du har chockklorerat poolen bör du täcka den för att underlätta för kloret att verka. Nu är det dags för uppvärmning av poolens vatten.

Genom att täcka poolen går även uppvärmningen snabbare eftersom pooltäckningen minskar värmeförlusterna från ytan. Beroende på poolens storlek kan du räkna med mellan 2-3 dagar för att uppnå idealisk temperatur. Självklart går det värma poolen snabbare men då ökar energiförbrukningen eftersom du låter din värmekälla arbeta väldigt hårt. För en låg energiförbrukning är det bättre att du låter poolen värmas upp under längre tid och med hjälp av pooltäckningen som skydd.

Vilken temperatur ska poolvattnet ha?

Hur varmt ska vattnet i poolen vara då? Hur vi upplever olika vattentemperaturer är individuellt, men en generell rekommendation för en pool i vilken man vill svalka sig och där barnen vill bada och leka är mellan 29-33 grader. Under 29 grader är bra om du är i konstant aktivitet eller om du använder poolen för motionssimning, men i dessa temperaturer kan man snabbt börja frysa om man är stilla länge i poolen.

Temperatur i poolen

Grönt och mjölkigt poolvatten – orsaker och åtgärder

Att uppleva problem med sitt poolvatten inför vårens uppstart är ett vanligt problem. Oftast finns det en enkel förklaring och en smidig lösning. Här går vi igenom vanliga problem som klorlås och kalkutfällning och hur du åtgärdar dom.

Grönt vatten i poolen- orsaker och åtgärd

Om vattnet i poolen blir grönt trots att du har doserat klor i rätt mängd är pH-värdet i poolen alldeles för högt. Detta leder till att kloret tappar sin funktion (så kallat ”klorlås”). Då bör du kontrollera pH-värdet, om det är för högt måste du sänka det med hjälp av kemikalier.

Mjölkigt vatten i poolen- orsaker och åtgärd

Mjölkigt vatten uppstår när kloret fungerar som det ska men pH-värdet är högt ändå, då sker en så kallad kalkutfällning. Kontrollera pH-värdet och om det är för högt behöver du sänka pH-värdet med hjälp av kemikalier

Pooler till bra pris - för hela familjen och alla trädgårdar