Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Hur gör man med sin pool på vintern?
I artikeln...
Checklista vinterstängning av pool
Stäng av värmen
Täck poolen över vinter

Vinterstängning av pool

När sommaren är slut och kylan närmar sig är dags att vinterstänga poolen för säsongen. Om du följer råden för vinterstängning undviker du problem med frost och alger och förenklar uppstarten av din pool inför kommande säsong.

Checklista vinterstängning av pool

För att underlätta din vinterstängning har vi framställt en checklista som du kan följa för att dubbelkolla att du inte glömt något.

  1. Är vattnet tillräckligt kallt (10 grader eller kallare)?
  2. Är pH värdena okej? (7.2-7.6)
  3. Har du chockklorerat poolen en sista gång?
  4. Har du tömt poolen på alla tillbehör, skruvat loss allt och sett till att pumpar och liknande är tomma på vatten?
  5. Har du backspolat filtret?
  6. Är poolen riktigt ren från smuts och beläggningar?
  7. Täcker ditt poolskydd/pooltak hela poolen och är korrekt monterat?

Stäng av värmen till poolen

Det första du ska göra är att stänga av ditt värmesystem så att vattentemperaturen sjunker. Innan du kan börja behandla och stänga din pool för vintern ska temperaturen i vattnet ha sjunkit till högst 10 grader. Stänger du poolen när vattnet är varmare än 10 grader ökar risken för att det bildas alger under vintern vilket leder till att du behöver tillsätta mer kemikalier och städa poolen mer till våren. Efter att du stängt av värmen ska du låta vattnet cirkulera som vanligt och du bör fortsätta tillsätta dina kemikalier för att undvika algbildning.

Se över poolens vattenvärden och tillsätt medel

När vattnet är kallare än 10 grader kan du göra ett pH test. Inför vintern bör värdet ligga mellan 7.2 - 7.6 för att förebygga kalkbeläggning och rostskador. Du bör med fördel även chockklorera poolen innan du går vidare till nästa steg.

Du som har en pool i ett material som inte tål att ha vatten i sig under vintern behöver tömma poolen. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga:

» Hur tömmer man en pool?

Gör rent pool och pooltillbehör

Om du inte redan kopplat ur och tagit bort dina pooltillbehör som pump och stege eller dylikt bör du göra det nu. Samtliga tillbehör ska dräneras och tömmas på vatten för att sedan förvaras på en frostfri plats över vintern. Nu är det även dags att backspola ditt filter i några minuter. För att undvika skador och uppkomsten av alger eller dylikt är det jätteviktigt att du rengör poolen noggrant. Skrubba alla ytor och rengör filer noggrant.

Täck poolen över vinter

Sist men inte minst ska du täcka din pool med ett vinterskydd eller ett pooltak. Var noga med att se till att du har ett skydd som tål vinterns kalla väder och om du har ett pooltak bör du se över instruktionerna för hur det ska behandlas vid kyla. Bor du på en plats där det faller mycket snö bör du se till att hålla skyddet så fritt från snö som möjligt under vintern så att skyddet inte går sönder. Ett tips är att placera en stor boll eller liknande under skyddet om du använder ett poolskydd så att regn och smältvatten kan rinna av.

» Pooltäckning

Pooler till bra pris - för hela familjen och alla trädgårdar